01:34 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  221912
  Pratite nas

  Glavni državni arhitekta Ministarstva održivog razvoja Crne Gore Dragan Vuković dao je saglasnost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na idejno rešenje za izgradnju Hrama Svetog Sergija i Vakha i parohijskog doma na lokalitetu Brda, u blizini Ostrva cveća, u Tivtu.

  „Daje se saglasnost na idejno rešenje za izgradnju Hrama Svetog Sergija i Vakha na parceli u katastarskoj opštini Đuraševići u zahvatu Državne studije lokacije (DSL) ‘Kaladrovo - Ostrvo cveća - Brdišta“, navodi se u rešenju koje potpisuje Vuković, prenose Vijesti.

  U katastarskoj evidenicji Uprave za nekretnine, Mitropolija je na lokalitetu Brda vlasnik 1.584 kvadrata koje se vode kao šume 4. klase.

  Ministarstvom nakon ostavke ministra Pavla Radulovića koordinira premijer Duško Marković.

  Kako se pojašnjava, saglasnost se izdaje na osnovu Državnih smernica razvoja arhitekture.

  „Smernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekata u okviru DSL, utvrđeno je da u oblikovnom smislu objekat treba da bude reprezentativan, uklopljen u ambijent i to sa kvalitetnim materijalima i savremenim arhitektonskim rešenjima. Likovno i oblikovno rešenje građevinskih struktura mora svojim izrazom da doprinese opštoj slici i doživljaju ekskluzivne turističke zone, reprezentativnošću i kvalitetom obrade i izrade. Na osnovu uvida u predmetnu tekstualnu i grafičku dokumentaciju, glavni državni arhitekta konstatuje da su arhitektonske karakteristike predloženog idejnog rešenja u skladu sa smernicama DSL“, navodi se u rešenju koje je potpisano 17. januara, u jeku protestnih litija koje organizuje Mitropolija protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

  Idejnim rešenjem u koje su „Vijesti“ imale uvid, predviđena je gradnja crkve od oko 80 kvadrata i parohijskog doma od 109 metara kvadratnih.

  „Lokacija ima kolski pristup sa lokalnog puta koji se nalazi na severnoj strani parcele i koji vodi do gradskog groblja Brdišta. Na parkiralištu pored gradskog groblja, koje se nalazi u blizini predmetne lokacije, na oko 50 metara, obezbeđena su 44 parking mesta. Na predmetnoj lokaciji je predviđeno osam parking mesta uz parohijski dom. Na osnovu projektnog zadatka, na lokaciji su planirani crkva, parohijski dom, nadsrtešnica sa klupama kao mesto za susret vernika i kratki predah i prostor za paljenje sveća“, piše u odobrenom idejnom rešenju.

  Crkva je, kako se ističe, dizajnirana po uzoru na kamene primorske crkve, sa oltarskom apsidom na istočnoj strani i ulaznim pročeljem na zapadnoj, sa zvonikom „na preslicu“ za tri zvona.

  Tagovi:
  crkva, Ostrvo cveća, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga