06:33 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2276
  Pratite nas

  U Beču su se pojavili srbomrzački grafiti, na koje je Ambasada Srbije reagovala notom austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu unutrašnjih poslova i zatražila reakciju austrijskih vlasti.

  „Ne sa malim iznenađenjem smo utvrdili da su se u 12. bečkom okrugu (Majdling) pojavila dva grafita koja sa sobom nose jedan šovinistički slogan i jednu srbomrzačku poruku, koju teško da Beč može da prihvati i podnese“, ističe ambasador Srbije Nebojša Rodić.

  Jedna poruka je „Srbe na vrbe“ uz ustaški simbol, a druga „Smrt psima i Srbima“.

  On ukazuje da je tako nešto nedopustivo za Beč, grad koji je označen kao jedan od najkvalitetnijih za življenje, što znači da mora da pruža i multikulturalnost, kao i saosećanje za pripadnike svih vera i nacija koje žive na zemlji.

  „Posebno za nas Srbe ovakva poruka unosi jedan dodatni nemir, s obzirom da je reč o sloganu koji je nastao pre više od 100 godina, ali je svoju prepoznatljivost stekao tokom Drugog svetskog rata, kada je bio jedan od najprepoznatljivijih ustaških slogana", podseća Rodić.

  Ambasada Srbije u Beču reagovala na antisrpske grafite
  © Tanjug / ZORAN MIRKOVIC
  Ambasada Srbije u Beču reagovala na antisrpske grafite

  Rodić je najavio da će tražiti razgovor i sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom, preneo je Tanjug.

  Srbomrzački grafiti su ispisani tokom prošle nedelje, a ambasada je odmah reagovala i izašla na teren.

  Dva grafita su ispisana na dve zgrade koje se nalaze na udaljenosti jedna od druge od 50 metara, a u međuvremenu neko je precrtao reč Srbi.

  Rodić očekuje da policija pokuša da utvrdi vreme i autora grafita, uz pretpostavku da na objektima i zgradama u okolini postoje video uređaji koji, u tome, mogu pomoći.

  Tagovi:
  šovinizam, reagovanje, ambasada, grafiti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga