04:57 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  52247
  Pratite nas

  Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u BiH, osim ambasadora Rusije koji je izdvojio mišljenje, bezrezervno je podržao podržao Ustavni sud te države i poručio da entiteti, Republika Srpska i Federacija BiH, nemaju pravo na otcepljenje, kao i da je blokada institucija neprihvatljiva.

  Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira čine predstavnici Francuske, Italije, Japana, Kanade, Nemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Predsedništva Evropske unije, Evropske komisije i Organizacije islamske konferencije koju predstavlja Turska.

  Od svih članova Upravnog odbora, koji su izneli mišljenje posle zahteva Republike Srpske da strane sudije više ne učestvuju u radu Ustavnog suda BiH, samo je ambasador Rusije Aleksandar Ivancov izuzeo svoj glas i nije se saglasio sa ovakvom odlukom koja se protivi stavu RS.

  „U svetlu nedavnih zbivanja u BiH, Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija. Odluke Suda su konačne i obavezujuće, a nadležni organi su obavezni da ih sprovode“, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora.

  Takođe, kako navode, zvanični pojam „međuentitetska linija razgraničenja“ ne predstavlja državnu granicu „niti podrazumeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Dejtonskog mirovnim sporazumom u okviru države BiH“.

  Tagovi:
  ambasadori, kriza, Bosna i Hercegovina, Ustavni Sud BiH, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga