13:28 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  414639
  Pratite nas

  Atlantski savet Bugarske je, nakon što su se pojavili izveštaji da su ministarstva izdala dozvolu za korišćenje vazdušnog prostora zemlje za isporuku sistema „Pancir S1“ u Srbiju, saopštio da je Bugarska ponovo napravila grešku.

  „I ovog puta greška. Lekcija očigledno nije naučena“, navodi se u saopštenju ove organizacije na Fejsbuku.

  Savet je takođe naveo da saopštenje ministarstava o izdatoj dozvoli zvuči kao da prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

  „Nakon dozvole Ministarstva odbrane (Bugarske) i koordinacije sa Ministarstvom saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija), u skladu sa regulatornom procedurom, dat je pozitivan odgovor... Ko je dao pozitivan odgovor? I ko je odlučio da ovaj odgovor treba da bude pozitivan? Samo ministar odbrane? Šta je sa Ministarstvom spoljnih poslova? I kakav je bio stav Ministarstva saobraćaja? Da li premijer zna i da li je donosio odluku?“, upitala je organizacija.

  Atlantski savet predložio je da se ova odluka donosi na nivou Saveta ministara.

  „Kako bi bilo jasno ko je odgovoran, a ne da Ministarstvo spoljnih poslova svaki put daje objašnjenja sa dozom izgovora. Da bi bilo kristalno jasno ko je donosio odluku. I kako bi taj visoki zvaničnik izašao i dalo argumente zašto se učinjen upravo takav izbor. Za početak, insistiramo na tome da ministar odbrane javno iznese svoje motive“, zaključio je Atlanski savet.

  Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske saopštilo je ranije da je Bugarska izdala odobrenje ruskom avionu koji će dopremiti sistem „Pancir-S1“ u Srbiju za prelet preko svog vazdušnog prostora.

  Tagovi:
  dozvola, Srbija, Atlantski savet, Bugarska, Pancir S1
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga