16:32 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  21321
  Pratite nas

  Hrvatska je jutros postavila ogradu u blizini Graničnog prelaza Izačić na severozapadu BiH.

  To je uradila bi ojačala granicu zbog migrantske krize, potvrđeno je sarajevskom portalu Klix.ba iz hrvatskog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Tanjug.

  Pomična barijera je postavljena na teritoriji Hrvatske u mestu Ličko Petrovo Selo, navodi portal i dodaje da će hrvatski graničari na taj način dodatno ojačati granicu i sprečiti eventualne pokušaje migranata da uđu u tu zemlju.

  Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH se pozivaju na šengenski katalog EU za nadzor spoljnih granica, povratak i ponovni prihvat, u kojem je navedeno "da granične prelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provere i nadzor trebada budu osvetljeni".

  "Granični prelazi, u pravilu, treba da budu odvojeni ogradom, a izuzeci mogu da budu napravljeni u slučaju graničnih prelaza za lokalni granični promet", navodi se u odgovor ministarstva portalu Kliks.

  Dodaje se da su temelji za postavljanje pomične fizičke barijere napravljeni i ranije na nekim graničnim prelazima u Hrvatskoj, kao na primer na graničnim prelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina.

  Iz ministarstva najavljuju da će biti postavljeno još ograda, ako se ukaže potreba u skladu s analizom rizika migrantske krize.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga