10:50 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  21823
  Pratite nas

  Bugarska nema nijedan razlog da zabrani Rusiji da preko njenog vazdušnog prostora isporuči „Pancir S1“ Srbiji, rekao je bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov povodom negativne reakcije Atlantskog saveta Bugarske na tu odluku.

  „Ono što je tražila ruska strana urađeno je na vreme i na zakonit način. Ministarstvo odbrane i Generalštab apsolutno nemaju razloga da ne odobre prelet“, izjavio je bugarski ministar.

  On je rekao da Bugarska ima razlog da kritikuje Srbiju, ali da to ne može uticati na trenutnu situaciju.

  „Postoje stvari zbog kojih kritikujemo Srbiju, lično je kritikujem zbog nepoštovanja prava bugarske nacionalne manjine, ali u konkretnom slučaju apsolutno nemamo razlog da zabranimo prelet preko naše zemlje“, izjavio je Karakačanov.

  On je dodao da bi u suprotnom odluka Bugarske mogla da izazove politički skandal.

  „Bugarskoj ne treba takav skandal. Pored toga, taj skandal ticaće se dve zemlje – Rusije i Srbije. Vi dobro znate da naši piloti odlaze u Srbiju da treniraju na simulatorima, koristimo simulatore za 'Mig 29'. Srpska vojska dolazi u Bugarsku na vežbe pucanja. Na osnovu čega neko insistira na tome da je pogrešna odluka koju su donela ministarstva odbrane, inostranih poslova i saobraćaja?“, izjavio je Karakačanov.

  Ranije je Atlantski savet Bugarske je, nakon što su se pojavili izveštaji da su ministarstva izdala dozvolu za korišćenje vazdušnog prostora zemlje za isporuku sistema „Pancir S1“ u Srbiju, saopštio da je Bugarska ponovo napravila grešku i predložio da se ova odluka donosi na nivou Saveta ministara.

  Tagovi:
  isporuka, Atlantski savet, ministar odbrane, Pancir S1
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga