02:49 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1811629
  Pratite nas

  Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD izjavio je svako ko se protivi Dejtonskom sporazumu može da očekuje posledice, prenosi Avaz.ba.

  "Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima, rizikuje da da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Palmer.

  Na pitanje kakav bi to odgovor mogao biti, jer je Dodik već pod sankcijama i radi takve stvari iz godine u godinu, a i sam Palmer je već govorio da se nada da on neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku, Palmer kaže da se Dodiku mora staviti do znanja da je to neprihvatljivo.

  "Svi moramo biti jasni, međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da mu neće biti dopušteno da opstane. Tako da bih pomislio da svi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine", ističe Palmer.

  Palmer smatra da Dodik stvara krizu tamo gde ne bi trebalo da je bude.

  "Mislim da smo to videli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko veće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gde ne treba da je bude", kaže on u intervjuu.

  Tagovi:
  Dejton, Metju Palmer
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga