18:18 30 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (681)
  0 1764
  Pratite nas

  Mitropolija crnogorsko-primorska sa žaljenjem konstatuje da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve, objavila je Svetigorapres.

  „Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša je izneo čitav niz neproverenih i neutvrđenih podataka, koji, imajući u vidu vreme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve“, navedeno je u saopštenju.

  Predstavnici Mitropolije odazvali su se, 11. februara pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

  Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je reč o netačnoj sumi.

  Utvrđeno je, takođe, i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i verske službenike od 2011. godine.

  „Na poslednjem sastanku je dogovoreno i to da se, u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke prirode, a za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga verska zajednica, koje su sve u istom problemu“, stoji u saopštenju Mitropolije Crnogorsko Primorske.

  Mitropolija je ocenila da je „višemilionski dug“ izmišljen samo radi hajke protiv Crkve.

  „Žalosno je, ali istinito da Mugoša javnosti nije izneo podatke o procenama Poreske uprave o dugovanjima za ostale verske zajednice, o čemu je na sastanku upravo on govorio, pomenuvši samoinicijativno i ekspilicitno jednu versku zajednicu, čije ime mi, iz poštovanja, nećemo pominjati. Sve to govori da nije u pitanju izbegavanje poreskih obaveza Crkve nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast“, navedeno je u saopštenju.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (681)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga