18:30 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1166
  Pratite nas

  Zvaničnici 23 evropske zemlje potpisaće u Zagrebu pismo namere kojim će završiti projekat osnivanja Obaveštajnog koledža u Evropi.

  Tim dokumentom se utvrđuju ciljevi koledža, njegovo područje delovanja i njegovo upravljanje, prenosi hrvatski portal Euraktiv „Jutarnjeg lista“.

  Ideju o osnivanju koledža pokrenuo je francuski predsednik Emanuel Makron govorom na Sorboni septembra 2017, kada je govorio o snažnijoj Evropi. Makron je tada izrazio potrebu za osnivanjem svojevrsne evropske obaveštajne akademije gde bi se obaveštajne zajednice članica EU još više zbližavale kroz obuku, obrazovanje i razmenu.

  Francuska je u martu 2019. okupila evropske bezbednosne i obaveštajne službe i tada je počeo rad na koncipiranju Obaveštajnog koledža u Evropi.

  Učešće u Obaveštajnom koledžu, koji mediji u Evropi nazivaju „Školom za špijune“ ponuđeno je za 30 država (27 članica EU, Velika Britanija, Norveška i Švajcarska), a do sada su 23 države potvrdile da će potpisati pismo o namerama - Francuska, Nemačka, Italija, Hrvatska, Holandija, Mađarska, Portugal, Austrija, Belgija, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Letonija, Litvanija, Malta, Norveška, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska i Velika Britanija.

  Projekat Obaveštajnog koledža u Evropi trebalo bi da vodi Grčka, uz podršku Kipra, objavljeno je ranije.

  Tagovi:
  Zagreb, Evropska unija, obaveštajci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga