18:11 30 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3021
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da kijevske vlasti ne mogu vratiti Krim u doglednoj budućnosti, ali da će on učiniti sve kako bi se „nad Krimom vijorila ukrajinska zastava“.

  „To je komplikovan zadatak, koji se ne može rešiti sutra, ali postoje stvari koje mi i vi moramo uraditi danas“, istakao je Zelenski apelujući da je sada potrebno obratiti pažnju na druga pitanja.

  On je istovremeno dodao da je vraćanje Krima – sastavni deo nacionalne ideje Ukrajine.

  „Danas činimo sve što je moguće da okončamo rat u Donbasu, i svi naši napori su usmereni na to. Međutim, to ne znači da je Krim sklonjen s dnevnog reda ili da može postati cena za mir u Donbasu i mir u Ukrajini“, konstantovao je ukrajinski lider.

  Pored toga, on je saopštio da će potpisati uredbu o Danu otpora okupaciji Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja, koji će se svake godine obeležavati 26. februara.

  Prema rečima Zelenskog, vraćanje Krima u sastav Ukrajine nije njegov jedini cilj kao predsednika zemlje, nego i „vraćanje vere u međunarodno pravo i pravdu“.

  Krimljani će objasniti zašto su se ujedinili s Rusijom

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je prokomentarisao uredbu Zelenskog, rekavši da takva formulacija „ni na koji način ne odgovara stvarnom stanju stvari oko poluostrva".

  Prema rečima Peskova, na takav potez ukrajinskog lidera bolje mogu odgovoriti sami Krimljani, koji će objasniti šta je bio povod za njihovu odluku o ujedinjavanju s Rusijom, i podsetiće na događaje pre toga.

  Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

   

  Tagovi:
  Dmitrij Peskov, Krim, Ukrajina, Vladimir Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga