05:14 29 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1191
  Pratite nas

  Zemlje, stupanjem u evrozonu, u velikoj mjeri gube suverenitet, smatra poslanik bugarske Partije evropskih konzervativaca i reformista Kristian Škvarek.

  „To se već nekoliko decenija dešava u Evropi. Što više nacionalnih država prenosi svoj suverenitet na Brisel, vidimo da gube kontrolu nad pitanjem: šta je uopšte nacionalna država, da li ona ima smisla“, izjavio je Škvarek televiziji “Evropa“.

  „Idemo ka tome da se nacionalne države u Evropi pretvaraju u opštine koje se mogu baviti pitanjima kao što su vodosnabdevanje, struja, porez, ali da glavne odluke o svojoj budućnosti i naciji oni ne mogu donositi, pošto su u potpunosti ustupili svoj suverenitet Briselu“, izjavio je on.

  Poslanik se složio da se ovakve brige u mnogo manjem stepenu tiču velikih država kao što su Francuska, Nemačka i Italija i pozvao da se obrati pažnja na manje države. On je naglasio da je njihovo odbijanje da pređu na evro diktirano racionalnim razlozima.

  „Zašto takve države kao što su Poljska, Češka i Mađarska nisu prihvatile evro? Tj, države koje, posebno je to slučaj sa Poljskom, su protiv antisirijske i prozapadne pozicije. Očigledno da to što se tamo dešava nije zbog nekih proruskih, prokljemljovskih ili antizapadnih pogleda“, naglasio je on.

  Političar je podsetio da je Poljska ostala jedina država u Evropi koja nije ušla u recesiju 2008. godine – u većem stepenu zahvaljujući tome što nije bila članica evrozone.

  Tagovi:
  evro, Bugarska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga