05:30 31 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  30122
  Pratite nas

  Potpredsednik vlade Ukrajine za pitanja evropske i evroatlantske integracije Dmitrij Kuleba izjavio je da će Kijev povratiti Krim od „oslabljene Rusije“, i da ima plan kako da to postigne.

  Za radio „Novo vreme“ Kuleba je saopštio da ima plan od 12 koraka za vraćanje Krima, s tim što će u poslednjoj fazi „Krim iskliznuti iz oslabljenih ruku Rusije“, a Ukrajina će ga preuzeti.

  „A na koji način ćemo doći do tačke slabljenja Rusije, i koliko će Ukrajina biti spremna da preuzme ono što će iskliznuti iz ruku Rusije - to je sadržano u prethodnih 11 koraka“, rekao je vicepremijer.

  Pored toga, Kuleba je podsetio da je na poslednjoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti predstavljena strategija od 12 koraka za postizanje mira u Donbasu, i dodao da se nada da će se na sledećoj konferenciji pojaviti slična strategija za Krim.

  Ranije je poslanica Vrhovne rade iz stranke „Sluga naroda" Jelizaveta Jasko izjavila da plan o rešavanju sukoba u Donbasu nije usmeren na rešavanje situacije u Ukrajini, već na ukidanje sankcija Rusiji. Na sajtu Minhenske konferencije o bezbednosti je 14. februara objavljen dokument o „12 koraka za jačanje bezbednosti u Ukrajini i evroatlanskom regionu“, ali je dokument ubrzo uklonjen, da bi zatim ponovo bio vraćen na sajt.

  Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

  Tagovi:
  Dmitrij Kuleba, Ukrajina, Krim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga