00:05 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  32332
  Pratite nas

  Saradnja naših država, koju nastavljamo, ne narušava bezbednost trećih zemalja, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

  Retorika Vašingtona i Brisela u odnosu na rusko-srpsku vojnotehničku saradnju je potpuno nerazumljiva. Zašto i nama i Srbiji nastoje da oduzmu pravo da gradimo saradnju tako kako želimo? I Moskva i Beograd, unapređujući veze u toj sferi, striktno slede međunarodno-pravne norme i obaveze, ni na koji način ne narušavaju bezbednost trećih zemalja.“

  Ovako ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčeno komentariše za „Novosti“ poslednja upozorenja SAD i EU Beogradu zbog nabavke naoružanja iz Rusije. Stejt department čak je zapretio da bi Srbiji mogle biti uvedene i sankcije ukoliko ne obustavi nabavku PVO sistema „Pancir“, a opomene stižu i iz Brisela, odakle stalno pozivaju da uskladimo našu odbrambenu i spoljnu politiku sa EU ako želimo da postanemo članica. Iz Vašingtona traže i da obustavimo započete transakcije sa Rusijom, kada je reč o nabavci naoružanja iz ove zemlje.

  „Apsolutno neprihvatljivom smatramo praksu zastrašivanja, primene nelegitimnih jednostranih restriktivnih mera. Taj pristup je štetan i kratkovid. Naši odnosi sa Srbijom su zreli i održivi, zasnovani su na nacionalnim interesima. Posvećeni smo daljem razvoju uzajamno korisne bilateralne saradnje na svim pravcima“, kaže Bocan-Harčenko.

  Na pitanje zbog čega i Vašington i Brisel koriste svaku priliku da kritikuju dobre odnose Srbije i Rusije, kao i da optuže Moskvu da širi štetan uticaj u regionu, ambasador Ruske Federacije odgovara:

  „U celini, kritika na račun Moskve je jedan od instrumenata nepoštene konkurencije. Njen cilj je da se spreči jačanje našeg prisustva ovde, pre svega u Srbiji, najrazvijenijoj zemlji regiona, koja sprovodi nezavisnu, samostalnu politiku.“

  Tagovi:
  Aleksandar Bocan-Harčenko, Srbija, rusko naoružanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga