05:11 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (781)
  0 1121
  Pratite nas

  Poslednje tri decenije u Crnoj Gori je obnovljeno više od 600 crkava i manastira. Najveća dva hrama su podignuta iz temelja - Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i Hram Jovana Vladimira U Baru.

  Hram Hristovog Vaskrsenja 

  Kamen temeljac za hram je postavljen 1993. godine. Ceremoniji su prisustvovali vaseljenski patrijarh Vartolomej zajedno sa srpski patrijarh Pavle, izaslanik ruskog patrijarha Aleksija II, protojerej Vasilije Tarasjev i mitropolit Amfilohije. Gradnja će trajati 20 godina.

  Osveštanje Sabornog hrama održano je 6. oktobra 2013. godine na 1700. godišnjici Milanskog edikta. Toj ceremoniji je prisustvovala su sedmorica poglavara pomesnih Pravoslavnih Crkava na čelu sa Patrijarsima vaseljenskim Vartolomejem, ruskim Kirilom i srpskim Irinejem. Pored trojice patrijaraha hram su osveštali još arhiepiskopi: kiparski Hrizostom, atinski Jeronim i albanski Anastasije i Mitropolit varšavski i sve Poljske Sava. 

  Ovo je, nesumnjivo, bio jedan od najvećih građevinskih poduhvat u Crnoj Gori.

  Hram Svetog Jovan Vladimira

  Drugi Hram, manjih dimenzija, ali ništa manje veličanstven izgrađen je u Baru. On je posvećen zaštitniku grada Jovanu Vladimiru.

  Na mestu gde je izgrađen nekada se nalazila vojna na kasarna. Radovi su počeli 2006. godine. 

  Poljana pre izgradnje Hrama Jovana Vladimira
  © Foto : Sputnjiku ustupio Bar na dlanu
  Poljana pre izgradnje Hrama Jovana Vladimira

  Gradnja je trajala do 2016. godine. Osveštenju hrama prisustvovao je patrijarh jerusalimski Teofil III. Ovaj događaj sabrao je 18 arhiepiskopa i mitropolita iz svih pomjesnih pravoslavnih crkava.

  Pored ova dva hrama koja su nikla, praktično, na livadi, Mitropolija Crnogorsko-primorska je obnovila još preko 600 crkava i Manastira za poslednjih 30 godina. Osim toga, obnovljena je i Cetinjska bogoslovija i povećan broj monaha sa 30 na 800. 

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (781)
  Tagovi:
  Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga