03:03 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (777)
  11020
  Pratite nas

  Nakon molebana u crkvi Svetog Nikole, Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije predvodio je sa sveštenstvom krsni vhod ulicama Kotora

  "Mi smo stupili u jednu borbu. Tek smo je započeli. Stupili smo u borbu protiv nepravde i protiv diskriminacije. Naša vlast je Crkvu, sveto i slatko pravoslavlje i svetosavlje izložila nepravdi i diskriminaciji kroz ovaj zloglasni zakon koji se naziva licemerno zakon o slobodi vere. A zapravo, to je zakon protiv pravoslavlja, jer nas vlast kroz ovaj zakon prinuđava da izbrišemo svoju istoriju, svoj kontinuitet, pravni subjektivitet i da kao beda dođemo na šalter kod države da se prijavimo kao novoosnovana religija, kao sekta – bez korena, bez istorije":

  Ovo je u Kotoru u besedi u crkvi Svetog Nikole u Starom gradu rekao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je predvodio nikada masovniju litiju u Kotoru, uprkos kiši koja je zasipala drevni grad.

  "To se naravno, neće dogoditi. Ne smemo dozvoliti to poniženje, poručio je vladika Joanikije ! Vlastodršci su udarom na Crkvu udarili na dva osnovna stuba na kojima počiva savremeni svet – na slobodu vere i na pravo svojine. A crkve i manastiri ne predstavljaju obično pravo svojine. To su svetinje za koje su naši preci, roditelji i praroditelji živeli, ginuli i glave svoje polagali. Od pamtiveka su svetinje Božje i zaveštanja ono što je sveto i u to se ne dira. Otkud to bezumlje da se udari na svetinje i kao Crkvi pravoslavnoj, srpskoj ne pripadaju te svetinje. To je strašna optužba, to znači da smo mi nečije tuđe uzeli. I ko nam to još govori? Govore nam to oni o kojima se piše i u domaćoj i u stranoj štampi da su se upisali u liste svetskih bogataša. Na koji način? Ne ulazimo mi u to, ali znamo s kim razgovaramo. I znamo svoja prava", kazao je episkop Joanikije.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (777)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga