13:38 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (780)
  0 647
  Pratite nas

  Tri glavne ličnosti na vlasti u Crnoj Gori su ateisti. Oni imaju pravo da budu ateisti ali nemaju pravo da ubijaju boga u narodu, poručio je na današnjoj pres konferenciji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

  „Svetinje od pamtivijeka pripadaju narodu. Crkva Hristova se ozloglašava i progoni kod nas ovdje. Danas se povampirio duh bogoubistva i bratoubistva. Litije su bjekstvo od političke manipulacije i istinski povratak crkvi. Ovom narodu je sve oduzimano i sad poslednje što treba da mu se oduzme su svetinje, a to je darnulo u živac narodu. Ali narod se probudio duhovno“, kazao je mitropolit.

  On je ocijenio da nije čudo da je ovaj narod ustao u ovakvoj situaciji, „ali potpuno spokojno, ne kao ranije kada su se braća tokom rata klala, sada hodaju samo sa časnim krstom. Narod hoće da se iscijeli od rana“.

  „Tri glavne ličnosti na vlasti su ateisti. Oni imaju pravo da budu ateisti ali nemaju pravo da ubijaju boga u narodu“, izjavio je Amfilohije pominjući predsjednika Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića i predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.

  Po njegovim riječima vlasti u Prištini planiraju da isti ovaj zakon primijene na Kosovu.

  „Ovaj zakon je diskriminatorski, jer su prethodno sklopljeni ugovori sa svim drugim vjerskim zajednicama. Njima je bitno da našu pravoslavnu crkvu, jer se ona zove srpska, ubiju u Crnoj Gori. Oni obmanjuju rimokatolike i mislimane, jer zakon ne može da važi samo za jednu vjersku zajednicu. Uporno tvrde da naša crkva neće da se registruje, to su notorne laži. Ona je registrovana, postoji 800 godina“, rekao je Amfilohije.

  Podsjetimo, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Duška Markovića da se sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održi 11. marta u 10 časova u Vili Gorica u Podgorica.

  Vladu će tokom ovih razgovora predstavljati Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade; Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta; Aneta Spaić, dekanica Pravnog fakulteta; Dragoljub Bulatović, šef kabineta predsjednika Vlade; Nikola Martinović, advokat i Srđan Spaić, diplomirani pravnik.

  Odlukom Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ekspertski tim za stručne pregovore u ime Crkve čine protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i članovi Pravnog savjeta mitropolije i eparhije budimljansko-nikšićke advokat Dragan Šoć, advokat Zoran Lazarević, dr Vladimir Leposavić i advokat Damjan Ćulafić.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (780)
  Tagovi:
  Crna Gora, Mitropolit Amfilohije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga