20:25 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2736
  Pratite nas

  Pregovori ekspertskih timova Vlade i Episkopskog Saveta Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom Zakonom o slobodi veroispovesti, koji su trebalo da budu nastavljeni sutra, odgođeni su zbog situacije u vezi sa koronavirusom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

  Iz Mitropolije su kazali da su dobili informaciju od Vlade da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Kovid 19 pregovori ekspertskih timova odlažu.

  „S obzirom da se radi o vanrednim okolnostima shvatamo i prihvatamo razloge odlaganja“, naveli su iz MCP.

  Oni su rekli da ih, poverenje koje je naročito narušeno poslednjih nekoliko meseci, obavezuje da ponov jasan stav kada je u pitanju „diskriminatorni Zakon“.

  „Govorimo i u ime stotine hiljada nezadovoljnih građana koji su već tri meseca u veličanstvenim litijama jasno saopštili da ne pristaju na bezakonje i otimanje svetinja saopštivši da ovaj i ovakav Zakon je u spornim odredbama neprihvatljiv i neprimenljiv“, istakli su iz MCP.

  Apel Mitropolije

  Prema njihovim rečima, to je razlog zašto žele da razgovaraju isključivo o njegovoj promeni a ne primeni.

  Iz Mitropolije su apelovali na sve državne organe da se uzdržavaju od svake vrste primene ili pripreme za primenu Zakona o slobodi veroispovijesti.

  U MCP smatraju da bi se svaki jednostrani potez vlasti i eventualna zloupotreba u ovim vanrednim uslovima, negativno odrazila na dalji tok pregovora i udaljila od svakog kompromisa i valjanog dogovora.

  Litija u Podgrici
  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Litija u Podgrici

  Oni su poručili da ostaju spremni i otvoreni za nastavak pregovora na ekspertskom nivou čim se okolnosti promiene budno prateći sve što se dešava u vezi sa spornim Zakonom.

  „Zbog nekih nedobronamernih medijskih komentara, koristeći i ovako ozbiljnu situaciju u borbi protiv Crkve, želimo da upoznamo javnost da su crkvene aktivnosti svedene na minimum, poštojući preporuke nadležnih institucija“, navode iz Mitropolije.

  Iz MCP su podsetili, da su molitvene litije privremeno obustavljene odmah nakon izricanja mera o zabrani javnog okupljanja.

  Cetinjska Bogoslovija obustavlja nastavu

  Prema njihovim rečima, sledeći odluke i preporuke, doneta je odluka da Cetinjska Bogoslovija obustavi nastavu i raspusti sve đake kućama.

  Kako su naveli, obustavljeni su časovi veronauke, probe horova i zakazanih predavanja, tribina i manifestacija, a preko crkvenih medija se svakodnevno vernici informišu o merama opreza.

  „U tom smislu smo, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, obezbedili i gostovanja epidemiologa i ostalih stručnjaka iz ove oblasti“, kazali su iz MCP.

  Ocenjuje se da sve to pokazuje da Crkva svoje aktivnosti prilagođava aktuelnom stanju u Crnoj Gori i svetu apelujući na savestan i odgovoran odnos svakog vernika.

  Manastir u Cetinju.
  © CC0 / pixabay
  Manastir u Cetinju.

  „Predanje i iskustvo Crkve nas uči da ništa u životu ne biva bez Božjeg dopuštenja. Tako je i sa novim virusom“, naveli su iz Mitropolije.

  Oni su rekli da svako iskušenje pa i ovo, podseća da „smo ipak samo ljudi, slabi, podložni bolestima i smrti koje dolaze kao posledica pale ljudske prirode“.

  „Zato je prisustvo Crkve u tom palom svetu spasonosno i ljekovito jer nam u njoj Bog daje isceljenje upravo te i takve prirode, darujući čoveku celosno zdravlje i duhovno i telesno“, kazali su iz MCP.

  Poziv vernicima na molitvu i post

  Mitropolija je u danima pojačanih iskušenja pozvala sve vernike na još usrdniju molitvu i post kako bi paniku i strah zamijenili vera i nada.

  Iz MCP navode da su njihove molitve upućene i za lekare koji se danonoćno nesebično trude žrtvujući se na bogoliki način da pomognu onima kojima je to potrebno.

  „Za pomoć prizivamo njihove kolege, svetitelje-ljekare koji su kroz vekove ljude lečili i od telesnih i od duhovnih bolesti. Šaljemo blagoslov Gospoda našega Isusa Hrista istinskog ljekara duša i tela naših da nas sačuva od svakog zla, bolesti i mržnje i da nas sve u ove dane posta vrati na put pokajanja, praštanja i ljubavi“, poručili iz MCP.

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, Mitropolija crnogorsko-primorska, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga