05:46 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2656
  Pratite nas

  Mere koje se u Evropi primenjuju protiv koronavirusa faktički se mogu nazvati ratnim stanjem, smatra glavni tužilac Bugarske Ivan Gešev.

  „Zapravo, ono što se dešava u Srbiji, koja je juče uvela policijski čas, situacija u Banskom (bugarsko odmaralište), situacija u Italiji i Španiji, gde policija preko zvučnika poziva ljude da se vrate kućama – to je ratno stanje“, rekao je Gešev za televiziju „Nova“.

  Glavni tužilac pozvao je javnost da shvati da se zemlja zapravo nalazi u ratu za opstanak svojih građana.

  „Što pre to shvatimo, manje će biti žrtava“, istakao je Gešev.

  On smatra da je u Bugarskoj hitno potrebno uvesti drastične mere.

  „Vreme nam ističe, ako već nije isteklo. Moramo se pripremiti za najnegativnije varijante. Ako želiš mir, pripremi se za rat, govorili su Rimljani. Ako ne budemo spremni, sumnjam da ćemo se svakog trenutka susresti sa italijanskim i španskim scenariom“, rekao je on.

  U utorak je ministar zdravlja Bugarske Kiril Ananjev naredio zabranu ulaska i izlaska sa skijališta Bansko, gde su registrovani slučajevi koronavirusne infekcije kod građana Velike Britanije i Izraela.

  U Bugarskoj je do sada zabeležen 81 slučaj obolevanja od koronavirusa, od kojih su dve osobe umrle.

  Pandemija koronavirusa KOVID-19

  Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

  Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 200 hiljada ljudi, većina se oporavila, a više od osam hiljada je umrlo.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga