11:11 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1316
  Pratite nas

  Predsednik Bugarske Rumen Radev najavio je da vraća parlamentu na ponovno razmatranje deo zakona o vanrednom stanju, koji je skupština ranije usvojila, a koji predviđa kažnjavanje za širenje lažnih informacija, prenosi Bugarski nacionalni radio.

  Prema njegovim rečima, kažnjavanje za širenje nepouzdanih informacija utiče na slobodu govora, jer se situacija stalno menja.

  „U zakonu ne postoji definicija lažne informacije, zbog čega Bugarima prete kazne i zatvor. Stručnjaci, novinari i građani biće primorani na autocenzuru, pritom u uslovima dinamičnih promena u našoj percepciji pandemije i potrebe za alternativnim stavovima. Takvo pravilo se može iskoristiti za interpretraciju bilo kakvog neodgovarajućeg slobodnog mišljenja. U skladu sa zakonom takvo ograničenje će ostati na snazi i nakon što se okonča vanredno stanje“, rekao je predsednik.

  Radev je istakao da će nedostatak ubedljivih mera dovesti do napetosti u društvu.

  „Bugarima nisu potrebne pretnje, nego podrška“, rekao je Radev i apelovao da se izrade mere, koje bi pomogle onima koji stradaju u kriznoj situaciji.

  Zbog ekonomske krize hiljade Bugara se bore za preživljavanje

  Prema njegovim rečima, stanovništvo se trenutno suočava sa dve krize – krizom u sferi zdravstva i socijalno-ekonomskom krizom, koja je izazvana merama preduzetim protiv širenja koronavirusa.

  „Ekonomska kriza je sada u drugom planu, ali je ona dovela hiljade Bugara u uslove teške borbe za preživljavanje. Njima su potrebne ne samo plate, nego i podrška. Sve zemlje su krenule da spasavaju one koji se suočavaju sa najvišim ekonomskim gubicima, za to se izdvajaju milijarde. Moramo imati u vidu da je naš budžet daleko skromniji, ali potrebe Bugara su neodložnije“, istakao je bugarski lider.

  Narodna skupština Bugarske je 20. marta proglasila vanredno stanje u zemlji. U slučaju rasta cena u apotekama za vreme vanrednog stanja, prete kazne zatvora od jedne do tri godine, kao i novčane kazne. Takođe, za širenje lažnih informacija preti kazna zatvora od jedne do tri godine.

  Ranije su predstavnici bugarskih poslovnih krugova apelovali na lidera zemlje da blokira određene odredbe zakona, jer, prema njihovom mišljenju, one ne bi imale željeni efekat.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  veto, koronavirus, vanredno stanje, Bugarska, Rumen Radev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga