02:30 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  28171
  Pratite nas

  U snažnom zemljotresu koji je jutros pogodio Zagreb teško je oštećena i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu.

  Snimak i fotografije hrama Sputnjiku je ustupio novinar Saša Kosanović. On je u crkvi zatekao mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija koji je stigao u hram odmah nakon zemljotresa.

  Najveću vidljivu štetu pretpele su vredne freske.

  Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u oštećenoj crkvi u centru glavnog grada Hrvatske.
  Saša Kosanović
  Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u oštećenoj crkvi u centru glavnog grada Hrvatske.

  Preobraženjska crkva u Zagrebu podignuta je na mestu stare bogomolje 1866. godine, više puta je obnavljana, a krunu na poslednje radove stavio je 2007. narodni umetnik Rusije, akademik Nikolaj Muhin, koji trenutno vodi radove na ikonopisanju Hrama Svetog Save u Beogradu.

  U zemljotresu su teško oštećene freske Sabornog hrama u Zagrebu.
  © Foto : Saša Kosanović
  Tokom obove crkve 2007. godine ikonopis je izradio narodni umetnik Rusije, akademik Nikolaj Muhin.

  Među sveštenicima i članovima njihovih porodica nema povređenih, ali je crkva preživela značajna oštećenja.

  Preobraženjski hram u Zagrebu posle jutrošnjeg zemljotresa.
  © Foto : Saša Kosanović
  Preobraženjski hram u Zagrebu posle jutrošnjeg zemljotresa.

  Mitropolit Porfirije: Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo

  "U ovom trenutu kada se čitav svet hvata u koštac sa koronavirusom, Zagreb je danas, u jutarnjim časovima, doživeo i zemljotres. Koliko je meni do sada poznato nema postradalih među našim vernicima, ali svavako postoje velika oštećenja na zgradama koje poseduje naša Mitropolija, izjavio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije.

  -Pre svega, velika oštećenja postoje na našem Sabornom hramu na Cvetnom trgu u Zagrebu. Ona su dosta velika, a postoji bojazan da su još veća kada budemo videli kakava je statička situacija na hramu. Inače, hram spada u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrtvatske. Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu, delo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisca Aleksandra Muhina, koji trenutno predvodi radove ukrašavanja enterijera hrama Svetog Save u Beogradu, istakao i je Mitropolit i poručio:

  -Ovom prilikom, ja se obraćam svim našim vernicima i uopšte ljudima koji imaju bilo kakvu potrebu vezanu za korona virus ili za posledice jutrošnjeg zemljotresa da nam se obrate, da se obrate našim sveštenicima, a mi ćemo koliko su to naše moći učiniti sve da im pomognemo. Verujemo da nas Bog ne ostavlja i da nas na ovaj način priziva k Sebi. Sigruno je da nikada iskušnjenja nisu veća od duhovnih snaga koje mi kao ljudi nosimo, pogotovu ako smo solidarni i ako funkcionišemo kao zajednica.

  Tagovi:
  oštećenja, freske, zemljotres, Zagreb
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga