11:56 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1221
  Pratite nas

  Bugarski ministar ekonomije Emil Karanikolov izjavio je da bi privreda Bugarske ušla u recesiju nevezano za pandemiju koronavirusa.

  „Čak i da u Bugarskoj nema koronavirusa, ekonomija bi se svejedno zaustavila. Ona se zaustavlja širom sveta svakim danom. Upravo zato je i potrebno da sva naša preduzeća funkcionišu, što više firmi radi, tem će se pre ekonomija oporaviti“, naglasio je.

  Karanikolov je u interevjuu za Bugarsku nacionalnu televiziju rekao i da Bugarska nije jedina zemlja čiji će se državni dug uvećati tokom borbe protiv koronavirusa.

  Kako podsećaju bugarski mediji, tim rečima je on prokomentarisao informaciju o tome da bi se bugarski dug mogao popeti sa aktuelnih 1,1 milijarde evra na ukupnih 5,1 milijardu.

  „Pritom, to će uraditi sve zemlje. Evo baš smo nedavno razgovarali sa jednom međunarodnom finansijskom organizacijom, koja nam je rekla da se tokom različitih kriza toj instituciji redovno javlja najmanje pet zemalja, ali da se u ovom slučaju obratilo čak 80 država sveta“, dodao je.

  Bugarski ministar je takođe izrazio nadu da će privatni sektor u Bugarskoj preživeti i vratiti u normalu, jer je daj segment privrede ključan za ekonomiju cele zemlje.

  Karanikolov je ocenio i da je Evropskoj uniji predstojala recesija i bez koronavirusa, ali da je taj proces sada dodatno podstaknut pandemijom.

  „Krajem godine ili početkom naredne i bez koronavirusa mogli bismo da očekujemo recesiju, međutim ona je nastupila sada zbog pandemije“, zaključio je bugarski ministar,

  Podsetimo, prethodno je predsednica Međunarodnog monetarnog fonta (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila da je preko 80 zemalja sveta zatražilo finansijsku pomoć od ove institucije.

  Takođe je navela i da je svetska ekonomija ušla u recesiju koja bi mogla biti ozbiljnija od finansijske krize koja je zadesila svet 2008-2009. godine.

  Tagovi:
  koronavirus, pandemija, EU, recesija, ekonomija, privreda, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga