22:58 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 594
  Pratite nas

  U jeku pandemije korona virusa aktuelni predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović jednostrano i bez saglasnosti svih članova tog tela organizuje obeležavanje godišnjice ratnog zločina u Srebrenici, 11. jula, pozivajući pojedine zvaničnike i diplomate da prisustvuju komemorativnom skupu.

  I dok Memorijalni centar Potočari tvrdi da je Džaferović postupio prateći „diplomatske protokole“ i da je postupio po njihovim uputstvima, srpski član predsedništva Milorad Dodik upozorio je predsedavajućeg Predsedništva BiH da je tim pozivima „zloupotrebio poziciju i samu instituciju Predsedništva“.

  U ranije upućenom pismu Džaferoviću, Dodik ga je upozorio da je poslao netačnu poruku da Predsedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa.

  Dodik je naveo da ta tema nikada nije bila na dnevnom redu sednica Predsedništva BiH, niti je slanje pozivnica za obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici zajednički stav tog tela.

  Dodik je Džafroviću poručio da je te pozivnice mogao da šalje samo privatno, a ni u kom slučaju u ime Predsedništva BiH, bez saglasnosti i ostalih članova.

  „Ovim činom ne samo da ste zlonamerno zloupotrebili poziciju, već ste obmanuli državnike i ambasadore“, konstatovao je Dodik, uz podsećanje da u BiH žive tri konstiutivna naroda i da postoje dva entiteta, te da sve odluke Predsedništva mogu biti donete samo konsenzusom.

  Naveo je i da je Džaferoviću poznato da su za Srbe i srpski narod događaji u i oko Srebrenice jednostrano prikazani, da su u i oko Srebrenice stradali i Bošnjaci i Srbi i drugi narodi i da se zbog toga zločini samo nad jednim narodom ne mogu kvalifikovati kao genocid, prenosi Tanjug.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  virus korona, Potočari, Srebrenica, Šefik Džaferović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga