09:21 05 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 2315
  Pratite nas

  Bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev oštro je kritikovao aktuelnog predsednika Rumena Radeva, optuživši ga da dobro ne obavlja svoju funkciju u trenutku kada se nacija nalazi u teškoj situaciji. On smatra da mnogi predsednici sada manipulišu strahom ljudi.

  „Radev sedi negde u zasedi i razmišlja kako da vodi svoje ništavne bitke za vlast u Bugarskoj“, rekao je Plevnelijev, prenosi „Bulgaria on er“.

  On je izjave Radeva ocenio kao populističke i uporedio ga sa predsednicima drugih zemalja.

  „Nažalost, populistički talas preplavio je Evropu i ceo svet, ali virus je, na sreću, razotkrio populiste. Od predsednika Donalda Trampa do predsednika Brazila Žaira Bolsonara do predsednika Bugarske Rumena Radeva – svi imaju ogroman problem: znaju kako da manipulišu strahom ljudi, ali nisu u stanju da ponude rešenja, posebno u teškim trenucima. Vidite šta se dešava sa Trampom – jedna od najmoćnijih zemalja, sa najmoćnijom ekonomijom, zdravstvenim sistemom i naučnicima trpi potpuni neuspeh“, smatra Plevnelijev.

  Prema njegovim rečima, Bugarska se ne susreće sa tako velikim ekonomskim poteškoćama kao druge zemlje, konkretno Amerika.

  „Više od šest i po miliona ljudi bez posla u jednoj sedmici – takvo ’čudo‘ nije bilo ni u vreme Velike depresije. To nam daje predstavu o tome u kom pravcu se sve kreće. Bugarska se dobro snalazi s obzirom na dešavanja u svetu“, rekao je on.

  Međutim, on dodaje da zemlja mora imati novac „za crne dane, zbog čega se mora zadužiti“.

  „Problem je u tome što zahvaljujući Rumenu Radevu i opozicionoj Bugarskoj socijalističkoj stranci, velikim misliocima o budućnosti zemlje, Bugarska danas nije u Evrozoni i nije deo Evropskog mehanizma deviznog kursa. Da smo deo njega, mogli bismo učestvovati u programu u kome Evropska centralna banka dodeljuje državama-članicama novac bez limita, u cilju bržeg oporavka“, zaključio je bivši bugarski predsednik, ističući da je to „nacionalna tragedija“.

  U Bugarskoj je produženo vanredno stanje do 13. maja. Bugarski predsednik Rumen Radev ranije je kritikovao članove Vlade zbog namere da produže vanredno stanje u zemlji koje je uvedeno 13. marta.

  Prošle sedmice direktor Bugarske narode banke Dimitar Radev rekao je da je zemlja prinuđena da odloži planirane korake ka pristupanju Evrozoni zbog situacije sa virusom korona.

  Sve o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas čitajte na sajtu Sputnjika.

  Tagovi:
  korona, Rumen Radev, SAD, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga