14:17 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 334
  Pratite nas

  Crnoj Gori je danima kad su svi ugroženi najneophodnije građansko jedinstvo, kazao je protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske Nikola Pejović i zamolio pojedine medije da, kako je rekao, prestanu sa optuživanjem Crkve za sve i svašta.

  „Nije momenat da jedni drugima prebrojavamo greške i propuste. Danas nikome nije lako ni jednostavno“, rekao je Pejović agenciji MINA.

  On je naglasio da je situacija dovoljno ozbiljna i da se ljudi osećaju nesigurno, uplašeno i da ne treba tražiti dežurne krivce.

  „Građansko jedinstvo svih u Crnoj Gori je neophodno, jer nam je ono iznad svega potrebno u ovim danima kada smo ugroženi svi, bez razlike“, poručio je Pejović.

  On je zamolio sve, a naročito urednike pojedinih medija, da prestanu sa optuživanjem Crkve „za sve i svašta“.

  „Unositi konfuziju i podsticati na mržnju u ovim okolnostima nije manja opasnost od novonastale pandemije. Oni koji se time bave nanose mnogo veću štetu sa dalekosežnijim posledicama, jer nam borba za opstanak i preživljavanje sledi i nakon epidemije“, ocenio je Pejović.

  Prema njegovim rečima, treba sačekati da trenutna epidemiološka situacija prođe, pa će se lako sagledati gde je ko grešio i da li se nešto moglo učiniti bolje.

  „Crkva, od samog početka, sve radi u skladu sa državnim propisima i tako će biti i u narednim danima“, poručio je Pejović.

  Prema njegovim rečima, ako neko ne poznaje ili neće da razume poredak crkvenih službi i način njihovog obavljanja, treba da se upozna sa njima jer su one deo vekovne crnogorske tradicije i kulture.

  Crkva pokazala društvenu odgovornost

  Pejović je podsetio da je pre izričite zabrane okupljanja građana na crkvenim službama redovna molitva bila u svim crnogorskim gradovima u skladu sa zdravstvenim merama i da nema razloga da se Crkvi stavlja na odgovornost bilo šta u vezi sa širenjem epidemije, pre nego što se utvrde nepobitne činjenice.

  On je rekao da je MCP danas uplatila novac za kupovinu tehničke aparature potrebne za rad zdravstvenih ustanova i to za sedam monitora i špric pumpi, od kojih je po jedan namenjen za bolnice u Cetinju i Nikšiću, a ostali za Klinički centar u Podgorici.

  „U dogovoru sa upravama bolnica u nekoliko crnogorskih gradova, ta će oprema ovih dana biti uručena tamo gde bude najneophodnije“, rekao je Pejović.

  On je naveo da su Pravoslavna crkva i njeni vernici prethodnih meseci pokazali ličnu i društvenu odgovornost i dostojanstvo.

  „Veoma smo ponosni na sve naše vernike, na njihovu spremnost da poslušaju i razumeju potrebu da se liše za trenutak onog najsvetijeg i najuzvišenijeg prava na slobodu ispovedanja i praktikovanja vere, zarad šireg društvenog interesa“, istakao je Pejović.

  To je, kako je naveo, najbolji pokazatelj odgovornosti, što nažalost nije slučaj sa pomenutim novinarima i medijima.

  Pejović je pozvao sve pravoslavne vernike koji se interesuju kako će provesti predstojeće praznike, da se u pogledu održavanja budućih službi, kao i po pitanju njihovih ličnih duhovnih potreba vladaju na osnovu zvaničnih eparhijskih saopštenja i uputstava koja dolaze od parohijskog sveštenstva.

  Pejović je apelovao da se vernici ne povode za kvazicrkvenim kampanjama koje se vrše putem društvenih mreža.

  Pročitajte još:

  -Crkve prazne na Vaskrs: Bez pričešća bi pravoslavlje postalo neka druga vera

  -SPC: Nećemo prestati sa pričešćivanjem, oko toga nema rasprave

  -Otac Gojko crnogorskim zvaničnicima: Oprezno s izjavama o vjerskim obredima

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Crna Gora, virus, virus korona, crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga