06:43 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 561
  Pratite nas

  Bugarski predsednik Rumen Radev pohvalio je vladu za blagovremeno uvođenje vanrednog stanja, dobro uspostavljen rad fabrika za proizvodnju zaštitne odeće i aktivno obaveštavanje javnosti.

  „Vlada je preduzela jasne i pravovremene mere za socijalnu distanciranje i socijalnu izolaciju. To je nesporno i to je činjenica“, rekao je Radev na televiziji bTV.

  Međutim, on smatra da vlada nije uspela da obezbedi sprovođenje masovnih testiranja, jer je za nju i dalje prioritet realizacija infrastrukturnih projekata.

  „Po mom mišljenju ne zvuči baš dobro kada kažu ‘Nećemo vršiti testove, jer su testovi skupi’. Šta znači skupi? Kada je prošle godine vlada izdvojila ogroman novac za avione (F-16) – zar oni nisu bili skupi? Za gasovod (‘Turski tok’) – zar on nije bio skup? Kava bismo ulagali u ljudski kapital – u obrazovanje i zdravstvo – naša spremnost (za krizu) bila bi drugačija“, rekao je bugarski predsednik.

  On smatra da će masovno testiranje pomoći u razvijanju mera za prevazilaženje krize.

  „Pre nekoliko dana, kancelar (Austrije) Kurc je objavio je o početku strategije za izlazak iz pandemije. Takva strategija je još važnija od proglašenja vanrednog stanja, jer postoji veliki rizik... Tamo ima više od 12 hiljada testova na milion. Tamo postoji ideja, oni mogu sebi da priušte da počnu da preduzimaju neke korake“, istakao je Radev.

  Predsednik je takođe ponovio da mere koje je uvela vlada moraju da se poštuju, ali je pozvao da počne da se razmišlja o postupnom i postepenom izlasku iz vanrednog stanja.

  U Bugarskoj je od početka pandemije virusa korona KOVID-19 registrovano 618 slučajeva zaraze, od čega je umrlo 24 osobe.

  Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 1,5 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 94,5 hiljada ljudi.

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Rumen Radev, Bugarska, KOVID-19
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga