08:20 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1432
  Pratite nas

  Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će vaskršnje liturgije biti održane bez prisustva vernika.

  Kako je saopšteno iz Mitropolije, „nema značajnijih dana od onih koji su pred nama“, a „pobeda života nad smrću je suštinska, prva i poslednja evanđelska poruka“.

  „Pozivamo vernike da praznik vaskrsenja Hristovog proslavimo uz poštovanje i crkvenih i zdravstvenih pravila. Uz poštovanje poretka Crkve, ali i stručnih preporuka zdravstvenih službi“, navode iz Mitropolije i dodaju da su i do sada na to pozivali i tako se vladali, jer se od 13. marta ne organizuju crkveni skupovi, a od 22. se bogosluženja u hramovima drže bez prisustva vernika.

  „U toku Vaskršnjeg posta smo pozivali vernike da molitve obavljaju u svojim domovima, a da svaku dilemu razrešavaju sa svojim sveštenikom. Naša je pastirska preporuka bila da se svi zajedno strpimo do Vaskrsa. Međutim, ovih dana su predstavnici Mitropolije imali sastanak sa najmerodavnijim lekarskim adresama u Crnoj Gori. Na tom sastanku smo neposredno uvereni da opasnost smrtonosne zaraze nije prošla i da su pred nama ne samo dani proslavljanja Vaskrsa, nego i dani obavezne i pojačane pažnje u vezi sa opštom zdravstvenom zaštitom. S tim u vezi, molimo i pozivamo sve pravoslavne vernike da – kao i tokom posta – i na sam dan Vaskrsa ispoštuju preporuke i uputstva medicinske struke. Vaskršnje službe koje će služiti mitropolit i sami sveštenici, prenosiće se, radi duhovne utehe i učešća, uživo putem crkvenih medija, a Svetu tajnu pričešća obavićemo uz Božiju pomoć po Vaskrsu – čim se za to ukaže prilika“, navode iz Mitropolije.

  Iz Mitropolije dodaju i da „tokom trajanja epidemije određene strukture vlasti u Crnoj Gori zloupotrebljavaju opštu nevolju, pa i restriktivne zdravstvene mere kako bi se, po svakom mogućem pitanju, obračunavale sa Crkvom“.

  Kažu i da je takav „skandalozni postupak podgoričke policije na Cveti, kada je bez jasnog obrazloženja i konkretnog povoda na saslušanje priveden crnogorski mitropolit Amfilohije sa deset sveštenika“.

  „Ne mogu se opravdati, a ni razumeti političari koji i ovakve okolnosti zloupotrebljavaju u borbi sa neistomišljenicima. Umesto da se radi na svenarodnom jedinstvu i da se kroz dijalog dođe do najboljeg dogovora – policija i tužilaštvo se obraćaju vernom narodu i sveštenstvu jezikom pretnji, a sveštenici se privode! Shvatamo da nema nikakve sumnje da bi saborno liturgijsko okupljanje na Vaskrs sa vernim narodom bilo zloupotrebljeno kako bi se Crkva po ko zna koji put lažno optužila za ’antidržavnu delatnost‘ i slične laži. Sve vas pozivamo da ne ne dajemo povoda da oni koji Crkvi ne žele dobro ostvaruju svoje namere i tako nam zagorčaju veliki praznik“, navode iz Mitropolije.

  Kako podsećaju, i to je jedan od razloga zbog kojih će u prvim danima redovnog stanja biti obnovljene protestne litije.

  Tagovi:
  vernici, liturgija, Mitropolija crnogorsko-primorska, Vaskrs
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga