06:33 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 470
  Pratite nas

  Mitropolit Amfilohije dao je izjavu u kojoj podseća da verski obredi nisu zabranjeni, što se vidi iz akata koji su doneti u Crnoj Gori od 14. marta ove godine, ali je više nego očigledno da se Uprava policije ponaša kao da su verski obredi — i to samo Pravoslavne crkve — zabranjeni, a sveštenici i monasi nepoželjna društvena kategorija.

  „Prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje sveštenoslužiteljske službe, upravo u ovo vreme, dva puta smo pozivani u Upravu policije da dajemo izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi. Kao mitropolit crnogorsko-primorski i kao čovek iskazujem ljudski i episkopski protest zbog toga što se opelo i sahrana pokojnika na ovakav način od strane državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave“, kazao je u izjavi Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju mitropolit Amfilohije, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

  „Svešteni čin opela je naša ljudska i hrišćanska dužnost i obaveza. Ni po Božjem, a ni po državnom zakonu mi nismo imali pravo da svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost ne izvršimo bez obzira na bilo kakva potonja tumačenja u javnosti“, kaže dalje u svojoj izjavi mitropolit Amfilohije.

  Cetinjsko Osnovno tužilaštvo uputilo je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju poziv za saslušanje u četvrtak 30. aprila, povodom prisustva sahrani istoričara Vladimira Jovićevića na Rijeci Crnojevića. Tim povodom u cetinjskoj policiji je saslušano više osoba koje su prisustvovale sahrani, među kojima je i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

  Mitropolit konstatuje da su mere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od strane jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava, koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja.

  „Na kraju, zbog svog služenja vaskrslom Hristu Gospodu, spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom ovoga sveta“, ističe u izjavi mitropolit Amfilohije.
  Tagovi:
  virus korona, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga