18:04 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  61127
  Pratite nas

  Uprava Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici saopštila je da crnogorska vlast zloupotrebljavajući trenutnu epidimeološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, nastavlja obračun sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vjernim narodom.

  Oni tvrde da je danas nakon odslužene Svete Litirgije na praznik Svetih žena Mironosica, Saborni Hram u Podgorici otvoren, nakon čega je vjerni narod jedan po jedan, ulazio i pridržavao se fizičke distance i ostalih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

  Međutim, kako dodaju, oko 10 časova, nekoliko uniformisanih policajaca, bez pismenog naloga, došli su na vratima Hrama u prostoru koje je vlasništvo Mitropolije Crnogorsko-Primorske, kada su počeli legitimisati roditelje sa malom djecom i druge građane.

  „Policajci u uniformi, kada su konstatovali da se vjerni narod pridržava pomenutih mjera, posle pola sata su dobili novo naređenje koje je saopšteno usmenim putem, od nama nepoznatih starješina, da su za boravak u zatvorenom prostoru neophodne maske (ova odluka stupa na snagu tek sjutra, 4. maja). Kada je i to bilo ispoštovano, nova mjera su bile rukavice. Nakon toga, sledeća odluka je bila da se zatvori Hram, zato što po njima, navodno nije bila ispoštovana mjera fizičke distance“, saopštili su iz Uprave sabornog hrama.

  Oni su s toga zapitali  domaću i međunarodnu javnost, po čijem se naređenju danas, kao i na praznik Cvijeti (kada su privedeni sveštenici Hrama i vjerni narod bez ikakvog razloga i osnova za privođenje), na Veliku subotu i Vaskrs kada je Hram bio pod opsadnim stanjem, kršeći Ustav Crne Gore, član 14, koji garantuje odvojenost Crkve i države, kao i slobodu u vršenju vjerskih obreda i poslova, zabranjuje vjernom narodu da uđe na Hram i pomoli se Bogu u vrijeme kada nije policijski čas i kad nije zabranjeno kretanje?

  „Pored svih poštovanja mjera i pokazane dobre volje od strane Crkve, izuzetno odgovornog odnosa vjernika, ne možemo da se otmemo utisku da je riječ o planskom i kontinuiranom pritisku na Crkvu. Nesumnjivo da vlast zloupotrebljavajući trenutnu epidimeološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, nastavlja obračun sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vjernim narodom“, poručili su iz Uprave Sabornog hrama u Podgorici.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  crkva, policija, hram, Podgorica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga