18:38 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1010341
  Pratite nas

  Bugarska će staviti veto na početak pregovora o pridruživanju Severne Makedonije EU, ako ne počne sa radom mešovita komisija za istorijska pitanja i ne postigne se dogovor o spornim temama, izjavio je bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Andrej Kovačev.

  Prema rečima političara, ličnost revolucionara Goce Delčeva, čije poreklo izaziva nesuglasice između Sofije i Skoplja, treba da zbližava, a ne razdvaja dve države.

  „Događaji iz prošlosti povezani su sa sadašnjicom. Stvaranje lažne i apsolutno nedopustive, sa tačke gledišta istorije, interpretacije u Severnoj Makedoniji ne može biti deo (pristupanja u) EU“, izjavio je Kovačev u intervjuu televiziji „Evropa“.

  On je pozvao dve države da postignu sporazum o spornim pitanjima: u protivnom Bugarska može staviti veto na osnovu sporazuma o dobrosusedstvu koji je potpisan 2017. godine.

  „Ovo nije vest. Postoji odluka Vlade Bugarske. Postoji odluka parlamenta Bugarske koja je doneta ogromnom većinom svih političkih snaga… U to ne može biti nikakve sumnje. O tome smo odavno informisali naše partnere u EU. Republika Severna Makedonija treba da uđe u EU sa pravom, a ne falsifikovanom istorijom“, naglasio je Kovačev.

  Bugarska neće stavljati veto ako u radu mešovite komisije dođe do napretka, objasnio je političar.

  „Potreban je napredak u oslobađanju od istorijskih falsifikatora, Bugarina Goce Delčeva. Ovako ne može dalje. Iznenađen sam, kako se uprkos svim istorijskim izvorima, činjenicama, na kojima je zasnovan dogovor o dobrosusedstvu, to dešava“, izjavio je on, dodavši da Bugarska ne želi da stvar dođe do veta.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga