14:30 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 018
  Pratite nas

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i Pravni savet MCP poručili su da će preduzeti mere da se, zbog budućih slučajeva, neodložno poništi neustavna i nezakonita odredba Naredbe za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa.

  U zajedničkom saopštenju ističu da je u jednom njenom delu, koji se tiče ukidanja i poništavanja verskih prava građana, ona grubo suprotstavljena obavezujućim međunarodno-pravnim aktima koje je Crna Gora ratifikovala i koji su za nju obavezujući.

  Izgleda da, osim naredbe, u pravnom poretku Crne Gore ne postoji nijedan drugi akt i, u tom pogledu, je kažu, reč je o događaju bez presedana.

  Podsećaju da je MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka su u prethodnom periodu, u više svojih saopštenja ukazale na političke, ideološke i medijske aspekte poražavajućih ataka na pravo na slobodu veroispovesti i govora mržnje protiv Crkve, sveštenstva i vernika.

  Ukazuju, međutim, da je crnogorska vlast tokom epidemije korona virusa nastavila, kako kažu, surovi obračun sa Crkvom uz zastrašivanje građana i uterivanje straha u njih kao u najgora vremena jednopartijske totalitarne ideologije i režima.

  "Vlast je kroz selektivno i diskriminatorno nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije započela javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda Pravoslavne crkve, počev od poništavanja međunarodnog i ustavnog prava na slobodu veroispovesti do prava na slobodu okupljanja", navodi se u zajedničkoj izjavi za podgorički dnevnik Dan.

  Uprkos poštovanju svih zdravstvenih zaštitnih mera, ističe se u izjavi, crnogorska vlast je, kažu, nažalost kroz selektivno i diskriminatorno nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije, započela "javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda", koja se ogledala u poništavanju međunarodnog i ustavnog prava na slobodu veroispovesti do prava na slobodu okupljanja.

  Nabrajajući neustavno i nezakonito delovanje Uprave policije tokom protekla dva meseca, od 13. marta do 9. aprila, za koje kažu da je bilo katastrofalno, u izjavi se ističe da nijedan verski trenutak, čak i kada su u pitanju sahrane preminulih, nije bio vredan ljudske pažnje i elementarnog poštovanja.

  „Uprava policije je postupala bez ikakvih pojedinačnih pravnih akata na koje bi se mogla izjaviti žalba ili iskoristiti drugo pravno sredstvo radi zaštite povređenih prava i osnovnih sloboda“, navodi se i dodaje da je takvim postupanjem brojnim građanima prekršeno pravo na delotvorni pravni lek predviđen Ustavom Crne Gore.

  U izjavi se, između ostalog ističe, da se u ovom slučaju nikako ne radi o ograničenju prava radi zaštite zdravlja nego o nesrazmernim, usmenim merama i to u obimu koji ne dopuštaju međunarodno pravni akti i Ustav Crne Gore.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  crkva, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga