06:17 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  1821
  Pratite nas

  Dan uoči praznika Svetog Vasilija gužva oko manastira Ostrog značajno je manja nego proteklih godina. Tome je po svemu sudeći doprinijela epidemija korona virusa, ali i rigorozne policijske zabrane za posjećivanje manstira i crkava u Crnoj Gori.

  Vernici snimljeni na putu ka manastiru Ostrog
  © Sputnik / Nebojša Popović

  Koliko do juče prolaz do manastira Ostrog je za vjernike bio zabranjen, pa su mnogi hodočasnici bili iznenađeni kada im je saopšteno da im niko ne brani da idu ka manastiru.

  Policijske patrole dežuraju na tri punkta

  Ipak, na putu ka Ostrogu mogu se sresti najmanje tri policijske patrole. Prva koja dežura u mjestu Sekulići, na novom putu iz Danilovgrada, legitimiše sve koji su se uputuli ka manstiru.

  Jedna policijska patrola takođe dežura u blizini Donjeg manstira Ostrog, odakle je svako dalje putovanje automobilom zabranjeno, dok je za hodočasnike crkva orgnizovala autobuski prevoz uz poštovanje fizičke distance. U blizini samog manstira stacionirana je i treća patrola, a prisutna je i policijska marica.

  Atmosfera zategnutosti između vlasti i crkve ipak nije spriječila, mora se reći, ni ove godine brojne vjernike da se pješke iz raznih gradova Crne Gore zapute ka Ostrogu.

  © Sputnik / Nebojša Popović
  Risto Jovanović, supruga Teodora, pjevač Srećko Savović i Srđan Vukčević došli su pješke iz Podgorice

  Jedan od njih je i Risto Jovanović iz sela Mioska, koje se nalazi blizu manastira Morača. On je sa suprugom Teodorom i prijateljem Srećkom Savovićem i kumom Srđanom Vukčevićem na pokloljenje Svetom Vasiliju stigao pješke iz Podgorice.

  „Krenuli smo 9. maja ujutru u 11 sati ka Svetom Vasiliju. To je za mene deseta godina hodočašća. Bio sam i na štakama i u invalidskim klicima, i na najvećim mukama... Sveti Vasilije me izliječio od svega, pride i od droge i od opijata“, priča Jovanović za Sputnjik.

  On naglašava da planira da se večeras do 23 sata vrati u Podgoricu kako bi bio u svojoj kući i ispoštovao državu, odnosno mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) koje je pripisalo zabranu izlaska nakon tog vremena, ali istovremeno kaže i da se nada da će država sa druge strane ispoštovati njega.

  „Za Svetog Vasilija spreman i život da dam“

  „Nadam se da će i država ispoštovati moj krst i moju svetinju i moje pravo da dođem do svog manastira. Policija je sinoć stojala u selu Sekuliće, zatim na Vinićima, i na svim raskršćima kako bi vjernicima branili da dođu do manastira Ostrog. Ne znam zašto je to tako. Ja sam čovjek koji gleda svoj posao ali za Svetog Vasilija sam spreman i život da dam“, decidan je Jovanović.

  © Sputnik / Nebojša Popović
  Reper Risto Jovanović došao je peške iz Podgorice

  Danilo Mićević koji je takođe do manastira došao pješke iz Podgorice, kazao nam je da je ka Svetom Vasiliju krenuo jutros iz podgoričkog predgrađa Zlatica.

  „Prvi put sam ovdje za praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Da nije korone možda se ni sada ne bi ukazala prilika,  ali trenutno za mene nema posla. Policija mi prilikom dolaska nije pravila probleme, iako sam naišao na 2-3 patrole. Kada su vidjeli da sam se uputio pješke ka Ostrogu samo su rekli „Srećan put“, kaže Mićević, koji nam je kazao da takođe planira i da večeras po prvi put prenoći kod manastira kako bi praznik Svetog Vasilija dočekao u Ostrogu.

  Vjernici poštuju propisane mjere  

  Marta koja već 15 godina radi pri manastiru Ostrog za Sputnjik je kazala da masovnost naroda nažalost ove godine neće biti poput prethodnih, ali koliko god da bude, kako kaže - biće Bogu hvala dovoljno, jer do juče uopšte nismo ni mogli ići do manastira.

  „Prošlih godina 10. i 11. maja mi smo redovno dočekivali sve hodočasnike. To su bili Nevesinje, Kosjerovo, Gacko, Sokolac... Dolazio je čitav Nikšić, Podgorica je uvjek prva stizala u 5 sati ujutro 11. maja, tako da je dan uoči praznika tradicionalano uvijek bila ogromna gužva. Ove godine čuli smo da legitimišu sve koji vozilima dolaze u Ostrog.  Takođe zabrane i kampanja oko korone su učinile svoje da ove godine uoči praznika bude manje naroda“, pojašnjava Marta.

  Iz crkve su nam uoči proslave nezvanično kazali da se oni pridržavaju i da poštuju sve mjere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo, ali da takođe očekuju i da država poštuje Svetog Vasilija. S obzirom na brojne hodočasnike koje se i ove godine mogu sresti duž puta, kako pješke iz pravca Pogorice i Nikšića idu ka Ostrogu, zasigurno se i ove godine 12. maja može očekivati da će praznik Svetog Vasilija biti obilježen uz mnoštvo naroda.

  © Sputnik / Nebojša Popović
  Danilo Mićević

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga