15:40 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (795)
  0 311
  Pratite nas

  U javnom apelu upućenom vlastima u Crnoj Gori mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju i naveo da vladiku Joanikija poznaje skoro četiri decenije i da je na tome blagodaran Bogu.

  Mitropolit Porfirije naveo je da oseća potrebu, ne samo da izrazi vladiki Joanikiju podršku i sastradalnu bratsku ljubav, nego, ujedno, da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno i prijateljski ukaže da postoje i drugi izlazi iz slepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona.

  „Mada, tolikom hrastu i duhovnom gorostasu, kakav je naš čestiti Vladika, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru“, navodi mitropolit Porfirije.

  On je pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili.

  „Vladika i njegovi utamničeni sveštenici su molitvom i javnim apelom upućenim svojim vernicima, spremnim na svaku žrtvu, ali i poslušnost svome Vladiki i svojoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali hristoliku samožrtvenu odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi“, naglasio je mitropolit Porfirije.

  Svojim postupcima vladika Joanikije je pokazao da ne pravi razliku među ljudima, već da sa istom ljubavlju brine, kako o svojoj pastvi, tako i o životima svojih progonitelja i njihovih bližnjih, navodi u javnom apelu mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

  „Sada je sva odgovornost prebačena isključivo na crnogorsku političku vrhušku. Ne treba im nikakva posebna mudrost. Ugledajte se, časni glavari, na brižnog i ljubavlju ispunjenog vašeg i našeg duhovnog pastira, vladiku Joanikija“, apeluje mitropolit Porfirije.

  Mitropolit Porfirije je poželeo svima da Sveti Vasilije Ostroški „podari mira, rasuđivanja, dobre volje i straha Božijeg, da učinimo sve što je potrebno kako nas se potomci ne bi postideli“

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (795)
  Tagovi:
  Episkop Porfirije, ne damo svetinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga