14:41 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2254
  Pratite nas

  Predsednik Bugarske Rumen Radev ponovo je kritikovao postupke vlade u borbi protiv posledica virusa korona. Komentarišući posledice vanrednog stanja u zemlji, koje je u četvrtak zamenjeno za vanrednu situaciju, Radev smatra da je deo odluka kabineta bio u suprotnosti sa ustavom zemlje.

  „Odsustvo adekvatnih mera tera nas da se suočimo sa ozbiljnijim problemima: posle problema sa obnavljanjem obustavljene proizvodnje i usluga, to su porast siromaštva i nejednakosti. Po tome smo prvaci Evrope. Ako ne možemo da se izborimo sa tim trendom, rizikujemo da se suočimo sa dubokim socijalnim podelama, degradacijom i sve većim kriminalom“, rekao je Radev na okruglom stolu „Socijalne i ekonomske dimenzije kovida 19. Evropsko iskustvo i Bugarska“.

  Prema rečima predsednika, Bugarska u poređenju sa drugim evropskim zemljama kasni u ekonomskom oporavku i rešavanju problema nezaposlenosti.

  „Rizikujemo da se suočimo sa porastom emigracije i novog demografskog sloma“, istakao je Radev.

  Pre uvođenja vanrednog stanja, u Bugarskoj je bilo nezaposleno nešto više od 200 hiljada ljudi, saopštila je ranije ministarka rada i socijalne politike Denica Sačeva. Nakon izbijanja pandemije virusa korona, ta brojka se povećala na 377.776 osoba.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  KOVID-19, koronavirus, Rumen Radev, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga