06:00 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  23143
  Pratite nas

  Crnogorska vlast je zaratila sa Njegošem, a sad i sa Svetim Vasilijem, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije posle puštanja iz pritvora.

  Vladika Joanikije napustio je zgradu Centra bezbednosti Nikšić, gde je zajedno sa sedam sveštenika bio 72 sata u pritvoru i uputio se ka zgradi suda gde se obratio građanima.

  On se zahvalio okupljenima koji su uzvratili povicima „Ne damo te, vladiko“, i „Živio vladika“.

  „Prvo da vam se zahvalim za podršku i ljubav. Ova vaša podrška je izraz ljubavi prema crkvi i logični i prirodni nastavak borbe za naše svetinje“, rekao je Joanikije.

  On je dodao da je došlo do „nesporazuma“ s vlastima koje nisu razumele značaj svetog Vasilija.

  „Mi smo htjeli da proslavimo praznik svetog Vasilija onako kako se može, ali smo bili spremni da može biti iznenađenja, znajući koliko narod voli svetog Vasilija i koliko mu je odan, Pa smo videli sabrani narod koji želi da produži kontinuitet litija. Kada smo prošli molitvenim hodom, narod se u miru i slozi razišao. Tek su nastali problemi kada se vlast umiješala posle“, rekao je vladika.

  Dodao je da „i pored toga što se ne razumemo s vlastima u stanici policije bili su više nego korektni i ljudski su se ponašali“

  „Oni su deo našeg čestitog naroda“, rekao je Joanikije.

  Vladika je dodao da se čudi vlastima što preduzimaju ovakve poteze kao da je jedini problem vera i crkva.

  „Em ratuju sa Njegošem, sad su počeli da ratuju i sa svetim Vasilijem, nije to dobro“, dodao je Joanikije.

  Podsetio je da su i u Titovo vreme pokušali da spreče da narod dolazi da se pokloni svetom Vasiliju, ali to nije uspelo.

  Vladika Joanikije napušta zgradu Centra bezbednosti
  © Foto : Skrinšot/studio Ostrog

  „Brozovi naslednici, ovi neokomunisti, idu još dalje i to izaziva otpor našeg naroda. Probudila se vera. Sveti Vasilije i dalje nadgleda svoj narod sa nebesa i okuplja ga. To treba da znaju i da nauče, a ništa još nisu naučili“, rekao je Joanikije.

  „Nećemo sve večeras ni reći ni rešiti, ova borba će još da traje, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vere“, poručio je episkop.

  „Borićemo se i za slobodu vere, i za ljudsko dostojanstvo, za čast i obraz svakog pojedinca bez obzira kako se izjašnjava, treba nam sloboda svima i poredak u našoj državi“, naveo je Joanikije.

  On je na kraju pozvao okupljene da se raziđu, rekavši da će „biti još dana“.

  „Neka se ova borba nastavi ali istinom i pravdom i ljubavi i prema našoj otadžbini i neka vlada mir i sloga među nama“, rekao je vladika i obraćanje završio rečima „Ne damo svetinje“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crna Gora, Njegoš, oslobađanje, Sveti Vasilije Ostroški, Vladika Joanikije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga