06:08 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  88175
  Pratite nas

  Hrvatski ambasador u Iranu Drago Štambuk rekao je da je sklon verovanju da je u staroj Persiji bila hrvatska pradomovina.

  „Na temelju velikog broja odnedavno dostupnih izvora i činjenica, sklon sam verovanju da je u staroj Persiji bila hrvatska pradomovina. Zvala se Harahvatija (grčki Arachosia ili Bela Indija)“, rekao je Štambuk u intervjuu za „Večernji list“.

  Kako je istakao, danas se u jugozapadnom Avganistanu geografski opisuju grad Kandahar, reka Helmand, te Hamunsko jezero smešteno na jugoistoku današnjeg Irana. 

  „Njom (Harahvatijom) je za vreme zoroastranske ahemenidske dinastije kraljevao Vivana, saveznik Darija Velikoga, koji je pomogao persijskom vladaru da savlada protivnika Vaišpatu. U Apadani, velebnoj dvorani sa stupovima u Persepolisu, nalaze se neizrecivo vredni kameni reljefi koji predstavljaju i Darijeve hrvatske saveznike, a u stenama Bistuna, blizu Kermanšaha, klinastim pismom na tri jezika – staropersijskom, elamitskom i akadijskom – ispod reljefnog prikaza Darija Velikog urezan je tekst koji spominje Harahvatiju“, dodaje Štambuk.

  Između ostalog, Štambuk je lekar (specijalista interne medicine, gastroenterolog i hepatolog) i pesnik, te autor, utemeljivač i dugogodišnji zagovarač „Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što“, koja je nedavno proglašena za hrvatsko kulturno dobro i stavljena na zaštićenu listu Nacionalne nematerijalne baštine.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  istorija, iran, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga