10:19 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3279
  Pratite nas

  Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je, povodom godišnjice crnogorske nezavisnosti, da Srpska pravoslavna crkva prisvaja Crnu Goru u versko-ideološkom smislu koji, kako tvrdi, dolazi iz sedišta SPC u Beogradu i negira crnogorsku nezavisnost.

  Uveren je, kaže, da je SPC tokom epidemije korona virusa mogla da uradi više i da pomogne više svojim vernicima i građanima Crne Gore.

  „Od ranije smo svedoci jednog specifičnog odnosa SPC prema našoj državi i njenim institucijama. Nažalost, taj odnos prisvajanja Crne Gore u versko-ideološkom smislu koji dolazi iz sedišta SPC, kao i istovremenog negiranja njene državnosti i nepoštovanja njenih institucija i u ovoj situaciji pokazao je svoju besmislenost i svojti pogubnost“, tvrdi Marković u intervjuu podgoričkoj Pobjedi.

  Smatra da građani Crne Gore treba da prepoznaju namere svih drugih struktura koje su, kako tvrdi, ovih dana pozivale na ekstremizam i nasilje, jer to „nije ništa drugo nego nastavak događaja koje smo imali prilike da vidimo na našim ulicama i 2015. i 2016. i u poslednjim danima 2019. Godine“.

  „Uveren sam da naši građani to uviđaju i da već prave otklon od političkih subjekata koji su se jasno legitimisali“, kaže Marković.

  Istakao je da Crna Gora „naravno ima svoj pravni poredak i da se njeni zakoni moraju poštovati“.

  „A upravo ti zakoni garantuju svim verskim zajednicama, pa i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, neophodnu autonomiju u verskim poslovima. Tu dolazimo do tačke nesporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Pitam vas - da li bi bilo moguće u nekoj drugoj državi, pa i u Srbiji kao matici SPC, da država i institucije donesu jedna pravila, a crkva druga? A da onda crkva pojedine građane izuzme od tih pravila. Dakle, radi se o apsurdu kojem ne sme biti mesta u Crnoj Gori“, rekao je Marković, preneo je portal RTCG.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  Crna Gora, SPC
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga