22:24 24 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  2623
  Pratite nas

  Stvaranje crkve na osnovu pripadnosti državne ili bilo koje druge pripadnosti je bezumlje i većeg nije bilo u ovdašnjoj istoriji. A čim se neko otuđi od crkve, čim se obezboži, onda sve menja, menja i glavu i naciju, i tako to biva svuda u svetu, ocenio je danas mitropolit crnogorsko-primorski, gospodin Amfilohije.

  „Vidite šta se događa ovde u ovoj Crnoj Gori, Boki i Brdima. Ova savremena crnogorska vlast poziva na put koji je bespuće, na put odricanja od Boga ljubavi i Crkve Božije, na stvaranje svoje satanske bezbožne crkve, bogoprotivne crkve koja je razapela Hrista, i one pravde koju je primenio Pontije Pilat prihvativši laži o Hristu i osudivši ga na smrt i raspeće”, naglasio je vladika.

  Mitropolit Amfilohije je danas na praznik Svetog Jovana Bogoslova, povodom hramovne slave, služio liturgiju u crkvi apostola Jovana u Pobrđu, u Donjem Grbalju, kao i pomen ocu Momu Krivokapiću.

  „I među vama Bokeljima ima onih koji se sada odriču da nisu Srbi, da nisu pravoslavni, koji hoće svoju crkvu. Koju svoju Crkvu? Gde je to bilo u istoriji da bezbožnik stvara crkvu? To samo može u ovoj bezumnoj, izbezumljenoj današnjoj Crnoj Gori. Bezbožnik da stvara svoju crkvu! To je đavolja crkva, to nije Božija Crkva. Ovaj narod je pripadao, bez obzira kako se zvao: Bokelj ili Brđanin ili Crnogorac, jednoj svetoj sabornoj apostolskoj Crkvi Hristovoj, koja se zove i zvala se kroz vekove Srpska crkva, naročito od vremena Svetoga Save“, rekao je mitropolit Amfilohije.

  „Na žalost, danas u ovoj našoj nikada nesrećnijoj Crnoj Gori, oni koji su obogotvorili Broza i Staljina, poveli bratoubilački rat 1941, pa nastavili do danas da vode to bratoubilaštvo, klanjali se Titu i partiji, sada proglašavaju Crnu Goru i svoju naciju za Boga i hoće Crkvu da pretvore u svoje božanstvo”, rekao je mitropolit i zapitao se kako mogu ateisti da znaju šta je i ko je crkva.

  Kad bi to znali onda bi, kako je kazao, znali da se ova Srpska crkva, koja se danas zove SPC, tako zove i u Francuskoj, gde ima Francuza koji joj pripadaju, zatim u Španiji...

  „Niko njih ne tera da budu Srbi, niti su oni to tražili, nego da budu pripadnici jedne svete saborne i apostolske Crkve. Ja jesam i Srbin, i jesam i Crnogorac, i moji su preci nemanjićku Moraču pripojili 1820. godine Crnoj Gori. Jesam i Crnogorac, ali sam, pre svega, ono što su bili svi moji preci. Šta treba da radim, da se odreknem đeda, predaka? Kako to može da bude?”

  Posebno je naglasio da ovi kumrovački đaci, vaspitani u bezbožništvu, koji sada hoće da stvaraju neku Crnu Goru, hoće i hramove Kraljevine Crne Gore, koja je bila krštena jer su je stvorili crnogorski mitropoliti koji su svi bili Srbi.

  „Oni su stvorili Crnu Goru krštenu, miropomazanu, koja se pričešćivala, a ne Crnu Goru Josipa Broza i onoga što su uradili Franjo Josif i taj njegov kaplar na Lovćenu. Montenegrini hoće Broza i taj kaplar sada diriguje ovde. Sve što rade je u tom duhu kaplara Franja Josifa. Prvo su srušili Crkvu Sv. Petra na Lovćenu i počinili najstrašniji zločin i sada komite luduju po Lovćenu a Njegoš je tamo utamničen,” rekao je mitropolit Amfilohije.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  vlast, crkva, Mitropolit Amfilohije, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga