23:48 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  2173
  Pratite nas

  Iz Mitroplije crnogorsko-primorske oštro su reagovali nakon sinoćnjeg napada na sveštenika Nikolu Radovića u Baru kojem je grupa mladića naočigled supruge i djece, zaprijetila da popovi ubrzo više neće moći Crnom Gorom da se šetaju.

  Kako navode iz Mitropolije, napad na sveštenika Nikolu Radovića ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena.

  „Svešteniku Nikoli je grupa mladića došla izpred doma, počela da urliče, viče, prijeti. To je izazvalo uznemirenje naročito kod male djece i supruge. Na molbu oca Nikole da se raziđu i idu svojim putem, počeli su da mu psuju srpsku majku i da mu prijete, pominjući da popovi ubrzo više neće moći po Crnoj Gori da se šetaju“.

  „Ako tome dodamo da je najbučniji iz te grupe bio mladić islamske vjeroispovijesti, onda vidimo svu neozbiljnost i neodgovornost, na prvom mjestu predsjednika Đukanovića i premijera Markovića koji crtanjem meta vladikama i sveštenicima stvaraju ambijent koji, nadamo se, niko u Crnoj Gori ne želi. Nije li ovo plod Đukanovićeve zlonamjerne i netačne konstatacije da “Crkva uvozi sveštenike?“, zapitali su se iz Mitropolije, dodavši da je slučaj je prijavljen policiji.

  Oštro protestujući i osuđujući ovakvo ponašanje vlasti i njihovih pristalica, iz Mitropolije su takođe pozvali sve u Crnoj Gori, a naročito one koji su najodgovorniji — da prestanu sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda, uz molitvu da se litije što prije vrate, jer se kroz njih očigledno iscjeljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti.

  Podsjetili su takođe da već mjesecima traje otvorena kampanja protiv Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda u Crnoj Gori, te da je antiustavni i necivilizacijski zakon o slobodi vjeroispovijesti bio je jasan i konkretan korak kojim se vladajuća većina otvoreno deklarisala kao antihrišćanska, naročito antipravoslavna.

  „Doba koronavirusa je pokazalo da je vlast i bogoborna i da joj ništa nije sveto. Zatvaranje pravoslavnih hramova, policijske opsade, zabranjivanje vjernicima da ulaze u njih, sprečavanje sveštenika u obavljanju svojih vjerskih obreda i na kraju hapšenje i pritvaranje sveštenika i vladike su postupci koji Crnu Goru polako pretvaraju u državu koja više liči na totalitarizam Envera Hodže nego na savremenu i demokratsku državu. Obraćanja najodgovornijih ljudi u državi samo su potvrdila da sve ove akcije nijesu proizvod slučajnosti i nekoordinacije, već smišljen i opasan plan obračuna sa Pravoslavnom Crkvom“, kazali su iz Mitropolije

  „Odlučni da istrajemo na putu Božijem, hodeći stazama Svetih Božijih ljudi, uzdajući se u njihovu pomoć poručujemo još jače i glasnije – Ne damo svetinje!“, zaključli su iz Mitropolije crnogorsko primorske.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  Mitropolija crnogorsko-primorska, napad, sveštenik, Bar, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga