16:35 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  2195
  Pratite nas

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pomolio se Bogu da se današnji vlastodršci, koji gaze zaveštanja krštenih vladara i u ime države pokušavaju da otmu crkvenu imovinu, vrate pameti i kirilo-metodijevskom predanju.

  “Da se vrate, klimento-naumovskom predanju, predanju Svetoga Save, predanju Crnojevića, predanju svetih Petrovića. Da se vrate tom predanju i tom jeziku na kome je pisan i obodski Oktoih – tome jeziku i tome pismu”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

  Mitropolit je danas na praznik svetih Kirila i Metodija služio liturgiju u manastiru Svetog Nikole na Pelevom bregu u Bratonožićima, objavljeno je na sajtu mitropolije.

  On je u liturgijskoj besedi rekao svi slovenski narodi preko svetih Kirila i Metodija primili veru Hristovu.

  “I krstili se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i postali prosvećeni narodi zahvaljujući njima i njihovim učenicima Naumu, Klimentu, Savi, Angelariju u Gorazdu. To je živo predanje koje traje vekovima na slovenskom jeziku i propovedanje blage vesti Hristove na tom jeziku Božjem”, rekao je vladika Amfilohije.

  On je podsetio da rimski papa nije prihvatio tada slovenski prevod Svetog pisma i da je to tako na Zapadu ostalo sve do najnovijih vremena.

  „Ali je na Istoku pravoslavnom već, eto, u to vreme prevedeno na slovenski jezik. I blagodareći tome mi smo ovde postali pravoslavni hrišćani vezani za pravoslavni Istok, za Konstantinopolj, za sveti grad Jerusalim i za Svetu goru. I do Svetoga Save, ali naročito posle Svetoga Save, koji je saglasno tom kirilo-metodijevskom predanju nastavio to sveto delo”, rekao je on.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  ne damo svetinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga