16:14 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  6666
  Pratite nas

  U Crnu Goru je od danas, shodno kriterijumima koje je utvrdilo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti, dozvoljen ulazak državljanima 131 države. NKT je odlučilo da ulazak u Crnu Goru, bez karantina i samoizolacije, dozvoli samo državljanima država u kojima je stopa aktivnih slučajeva kovida 19 manja od 25 na 100 hiljada stanovnika.

  Tako se na na listi država iz regiona iz kojih je od danas dozvoljen dolazak i boravak u Crnoj Gori nalaze – Hrvatska, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, i tzv. „Kosovo“, dok na listi više nije Sjeverna Makedonija, u kojoj je zvanično registrovano 26 oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

  U Crnu Goru ne može se iz Srbije

  U Crnu Goru takođe ne mogu da uđu državljani Srbije, jer su u Srbiji, kako se navodi, registrovana 64 aktivno oboljela slučaja na 100 hiljada stanovnika.

  Prema listi koju je objavio Institut za javno zdravlje Crne Gore, zabranjen je ulazak državljanima nekih od vodećih zapadnih zemalja, poput SAD, Francuske, Italije, Španije, Irske..., ali i Rusije, dok je istovremeno dozvoljen dolazak i boravak državljanima Angole, Bocvane, Bruneja, Burkine Faso, Čada, Butana, Burundija, Gane, Eritreje, Kenije, Konga, Malavija, Nigerije, Namibije, Somalije, Tanzanije, Ugande, Zombabvea, Ruande, Surinama, Libije, Laosa, Mongolije, Mozanbika, Jemena, Iraka, Pakistana...

  Granica Srbije i Crne Gore
  © Sputnik / Aleksandar Milačić

  Ovo je u dijelu crnogorske javnosti otvorilo pitanje da li to oficijelne vlasti u Podgorici više vjeruju podacima i zdravstvenim sistemima afričkih i većeg dijela azijskih država negoli stručnosti i pouzdanosti najrazvijenijih zemalja Zapada.

  Sa druge strane, iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) poručuju da su odluku o dozvoli ulaska i boravka u Crnu Goru donijeli isključivo na osnovu epidemioloških kriterijeuma, te da su u tom smislu pratili preporuke Evropske unije.

  Takođe ističu da je epidemiološkom procjenom i analizom obolijevanja utvrđeno da stopa aktivnih slučajeva od 25 na 100.000 stanovnika ukazuje na nivo lokalne transmisije koji predstavlja prihvatljiv rizik za nesmetano kretanje i boravak stanovnika tih država u Crnoj Gori.

  Karantin obavezan

  Što se pak tiče državljana Srbije, njima je dozovljen ulazak u Crnu Goru ali tek nakon mjere stavljanja u karantin i samoizolaciju u trajanju od 14 dana, što takođe važi i za lica kod kojih je pi-si-ar testiranjem dobijen negativan rezultat na novi virus korona, pa se, kako stoji na sajtu Vlade Crne Gore, i takvim licima „mjera samoizolacije i karantina ukida nakon 14 dana“.

  On što je u Crnoj Gori od 1. juna takođe novo jeste da je NKT na predlog Instituta za javno zdravlje donijelo odluke o dozvoli javnog opkupljanja i na otvorenom i na zatvrenom prostoru, uključujući i svadbena veselja i sahrane, kojima može da prisustvuje najviše do 200 osoba.

  Takođe, dozvoljava se rad disko klubova/barova i noćnih klubova, kao i dječjih igraonica u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje, kao i rad bioskopa, pozorišta i dječjih vrtića, te sportskih takmičenja u otvorenom i zatvorenom sportskom objektu, kojima može da prisustvuje do 200 gledalaca, i uz obavezno poštvanje mjera fizičke distance od najmanje dva metra.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga