04:57 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 340
  Pratite nas

  Srpski nacionalni savet Crne Gore zatražio je od zaštitnika ljudskih prava da zaštiti srpski narod, srpske organizacije i pojedince od, kako se navodi, diskriminacije državnih institucija Crne Gore.

  Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović naveo je u otvorenom pismu ombudsmanu Siniši Bjekoviću da crnogorske državne institucije već tri godine „eliminišu sve projekte srpskih organizacija iz raspodele sredstava za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta“.

  On je ukazao da su u najnovijoj raspodeli Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava projekti srpskih organizacija i pojedinaca podržani sa samo 4.400 evra, od ukupno 1,1 milion evra podeljenih sredstava.

  U pismu se kaže da su posebno diskriminisani i u potpunosti isključeni iz raspodele projekti srpskih medija — Srpska televizija, Srpski radio, časopis „Srpske novine“, portal „Srpske novine“ i Književna zadruga Srpskog narodnog veća, koji već godinama nisu obuhvaćeni podrškom sredstvima državnih fondacija, što, kako je napomenuo Vuksanović, nije slučaj sa medijima Bošnjaka, Albanaca, Muslimana, Hrvata i Roma.

  „Da se radi o očiglednoj diskriminaciji, govori i činjenica da nije uvažena nijedna preporuka Srpskog nacionalnog saveta, kao krovne organizacije srpskog naroda u Crnoj Gori, koji po zakonu ima pravo da preporuči projekte važne za očuvanje srpskog identiteta. Diskriminacija se takođe ogleda i u tome što gotovo nijedan projekat dostavljen na ćiriličnom pismu, na kojem u principu apliciraju srpske organizacije, nije podržan“, istakao je u pismu Vuksanović.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zaštita, Crna Gora, Srpski nacionalni savet Crne Gore
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga