11:55 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  21102
  Pratite nas

  Podršku litijama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u odbrani svetinja dao je i Danilo Miljanić rođen 1920. godine u Banjanima.

  Miljanić je podoficirsku školu završio u Bileći, učesnik je Narodnooslobodilačkog rata tokom kojeg je bio odlikovan medaljom za hrabrost.

  „I ja bih išao na litije. I bio sa narodom, sa omladinom i fizičkim prisustvom dao podršku odbrani svetinja, da sam u mogućnosti“, kaže stogodišnji Danilo Miljanić iz Nikšića, koji je od svoje partije dobio plaketu „Najstariji komunista u Crnoj Gori“.

  “I dalje sam komunista. Još uvek redovno plaćam i članarinu svojoj partiji ali se posete crkvama i svog pravoslavnog imena nikada nisam odrekao. Sem toga, posećivao sam i džamije i katedrale. Uvažavam sve vere“, navodi Miljanić, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

  On je rekao da se za vreme komunizma u mnogim segmentima života živelo bolje i bezbednije, ali je, kako kaže, bilo i grešaka.

  „Bilo je negativnog odnosa određenih komunista prema crkvi ali lično nisam bio za to, niti dio toga. Crkva i tradicija treba da se poštuju“, kaže Danilo.

  O aktuelnoj situaciji koja je rezultat usvajanja spornog zakona, on smatra da nije dobra, a za namere vlasti u odnosu na SPC i crkvenu imovinu, kaže da to nije način na koji se stvari mogu valjano regulisati.

  „Prvo, to su stare crkve i manastiri, ne mogu ih prisvajati oni koji ih nisu ni podizali. Recimo, manastir Morača sagrađen je 1252. godine. Nemanjići taj manastir nisu oteli nego podigli i sagradili. A drugo, svi smo u ove crkve i manastire ulazili. Mnogi su se u ovoj Crkvi i krstili, a sada izmišljaju drugu crkvu. Crkva je jedna za sve“, konstatuje on.

  Podrška plemeniku iz Banjana – vladici Joanikiju

  Povodom pritvaranja vladike Joanikija i ostalih sveštenika, Danilo kaže da je to nedopustivo i da pruža punu podršku svom plemeniku iz Banjana.

  Danilo smatra da je sa vladikom bilo dovoljno razgovarati, a ne hapsiti ga. Posebno ga je, kako kaže, neprijatno iznenadilo to što je tužilac, koji mu je odredio pritvor, poreklom iz Rudina.

  „Joanikije je zaslužio dostojanstveniji odnos u svakom slučaju. Njegovo hapšenje je sramno i nedopustivo. Pružam punu podršku čestitom vladici“, kategoričan je stogodišnji Miljanić.

  Svemu rečenome podrškom se pridružila i baka Stojanka, Danilova supruga sa kojom je 70 godina u braku i sa kojom ima troje dece, te veliki broj unučadi i praunučadi.

  „Oboje podržavamo vladiku Joanikija. Od malena sam vaspitavana da se Crkva poštuje. I lično delim vrednosti koje Crkva baštini, posebno pomoć nemoćnima i podrška siromašnima“, kaže Stojanka, koja je redovan donator crkvi u svom kraju Štedimu.

  To ne smatra nekim posebno velikim delom, već sastavnim delom svog vaspitanja.

  Nikada protiv Crkve. Tuđe se poštuje, a od svoga Sunce grije. Tako su moji učili mene i to sam ja prenijela na svoju djecu“, zaključuje ona.

  A da vrednosti o kojima govore ovo dvoje svedoka vremena, traju i žive kroz generacije, slikovito opisuje i činjenica, da njihov trogodišnji praunuk, kada god vidi litije, izlazi na balkon i oduševljeno peva: „Ne damo svetinje!

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  ne damo svetinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga