05:44 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3248
  Pratite nas

  Atlanski savet Bugarske smatra da bugarska vlada ne bi trebalo da propusti priliku da se obrati Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtevom da pošalju u Bugarsku vojnike koje Vašington namerava da povuče iz Nemačke.

  „Razmeštanje američkih snaga u Bugarskoj na stalnoj osnovi takođe će biti od koristi za obuku i poboljšanje interoperabilnosti naših oružanih snaga sa NATO saveznicima“, istakao je Atlanski savet.

  Organizacija smatra da Bugarska ispunjava sve potrebne uslove za to: Sofija ispunjava obavezu da poveća troškove za odbranu, kupuje američke F-16 i nastavlja sa drugim projektima modernizacije oružanih snaga. Osim toga, takva potreba diktirana je „kršenjem ravnoteže snaga na Crnom moru u korist Rusije“.

  „Došao je pravi čas da Bugarska zatraži da deo američkih (oružanih) snaga, koji će biti povučen iz Nemačke, bude trajno smešten na stalnoj osnovi u Bugarskoj!... I ne na poslednjem mestu: u Bugarskoj raste nova generacija ljudi koji su već dugo usmereni na vrednosti evroatlantske porodice i koji su odlučni da zauvek stave tačku na zavisnost od Rusije, koja koči razvoj zemlje“, zaključuje Atlanski savet.

  Ranije je organizacija više puta upućivala optužbe Rusiji. Evroatlantisti smatraju da Moskva želi da povuče Bugarsku iz Evropske unije i NATO-a i traži razloge da posvađa balkanske zemlje. Atlantski savet je 2019. godine izrazio zabrinutost zbog korišćenja ruskih S-400 na vojnim vežbama u Srbiji, a kao odgovor na to predložio da se od Sjedinjenih Američkih Država zatraži razmeštanje američkog sistema „Patriot“ u Bugarskoj.

  Američki mediji su ranije javili da je predsednik SAD Donald Tramp naredio da se do septembra iz američkog vojnog kontingenta u Nemačkoj povuče 9,5 hiljada vojnika.

  Tagovi:
  Atlantski savet, Nemačka, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga