17:44 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Atina i Rim postigli su istorijski sporazum o razgraničenju Ekskluzivne ekonomske zone između Grčke i Italije u Jonskom moru nakon sastanka ministara spoljnih poslova dveju zemalja.

  Sporazum o granicama Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) potpisan je na sastanku dvojice ministara spoljnih poslova, Nikosa Dendijasa i njegovog italijanskog kolege Luiđija di Maja u zgradi grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

  ​Sporazum je postignut nakon višegodišnjih pregovora Atine i Rima koji su konačno razrešeni, zbog zabrinutosti uglavnom oko prava na ribolov u Jonskom moru, koje je ranije izrazio Rim.

  ​Današnji sporazum predstavlja efikasno produženje prethodnog sporazuma o pomorskim granicama koji su Italija i Grčka sklopile 1977. Takođe se očekuje da će ovaj sporazum otvori put za sličan sporazum sa Albanijom.

  Prema konceptu EEZ-a, usvojenom 1982. godine na Trećoj konferenciji Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu, suverena država ima posebna prava na istraživanje i upotrebu morskih resursa, uključujući alternativne načine proizvodnje energije iz vode i vetra.

  Područje EEZ-a proteže se dalje od teritorijalnih voda do 200 nautičkih milja od obale, dok se nadležnost obalske države odnosi na morsko dno i vode ispod morske površine, pri čemu su poslednje formalno pod međunarodnom jurisdikcijom. Što se tiče teritorijalnih voda i kontinentalnog pojasa, ako se EEZ dveju zemalja preklapaju i međusobno sarađuju, susedne države treba zajednički da odrede pomorske granice.

  Tagovi:
  Ekskluzivna ekonomska zona, Italija, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga