01:47 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 6812
  Pratite nas

  Nakon jutrošnjeg rušenja konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog kod Ulcinja, postoje ozbiljne indicije da će crnogorska vlast pokušati da izvede slične akcije i drugdje, smatra analitičar Boško Vukićević, koji vjeruje da sve to ima veze s mogućnošću obnove litija.

  Nakon što je mitropolit Amfilohije za Nedelju Svih svetih od 14. juna najavio obnovu litija širom Crne Gore, Srpska pravoslavna crkva i vjerni narod se, prema mišljenju a Boška Vukićevića suočavaju sa nečim što bi se ukratko moglo nazvati „sinhronizovani odgovor režima u Podgorici

  Rušenje svetinja po izgovorom nelegalne gradnje

   „Formalno-pravni okvir za rušenje svetinja vlast nalazi u navodnoj nelegalnoj gradnji, iako je opštepoznato da u samoj opštini Ulcinj ima na hiljade nelegalno izgrađenih objekata. Dvostruki aršini i selektivnost u ovakvim rušilačkim djelovanjima režima pokazuju da iza svega ne počiva volja za uspostavljanjem vladavine prava, već brutalni obračun sa SPC u Crnoj Gori“, kaže Vukićević za Sputnjik.

  Ako uzmemo u obzir da se malo vremena nakon rušilačke akcije kod Ulcinja oglasio i direktor crnogorske policije, koji je naglasio da policija neće dozvoljavati okupljanja, onda prema mišljenju ovog analitičara, postaje sasvim jasno da se radi - o sinhronizovanom odgovoru vlasti na najavu obnavljanja litija.

  Kako pojašnjava, čini se da takav sinhronizovan odgovor prati jedinstvenu strategiju režima u ovom kriznim vremenima, koja se sastoji u krajnjoj radikalizaciji društvenih prilika u Crnoj Gori.

  Rušenje konaka manastira kod Ulcinja
  © Foto : Mitropolija
  Rušenje brutalni obračun vlasti sa SPC u Crnoj Gori.

  „Dok na strani Crkve imamo uporne pozive na razgovore, dogovor i mir, sa strane vlasti se mogu čuti i vidjeti isključivo prijetnje i nasilje. Naravno, takve brutalne prijetnje i nasilje režimski glasnogovornici će kamuflirati navodnom brigom o „zdravlju građana u uslovima epidemije koja se opet može pojaviti“. I ne vodeći računa o mučnom utisku koji kod većine građanstva izaziva plan koji politički opstanak trodecenijske vlasti zasniva isključivo na nadi da se opet može pojaviti smrtonosni virus“, kaže Vukićević.

  Nervoza vlasti

  Uzevši sve u obzir, naš sagovornik strahuje da se Crna Gora već nalazi u ambijentu u kom vlast vidi slamku spasa u zaoštravanju situacije.

  „Njihovo istrajavanje u ekstremnim politikama manifestuje i određenu nervozu i paniku tj. svjest da izlaz vjerovatno ne mogu naći ni u izborima koje su do sada redovno namještali i na kojima su pobjeđivali“, ocjenjuje Vukićević. Po njegovom mišljenju, vlast ima i određenu podršku i sponzore sa strane za politike radikalizacije i nasilja, ali se ipak se čini da su oni manje brojni i uticajni u odnosu na situacije iz bliske prošlosti. 

  Litije pokazale da odlučnost u odbrani svetinja

  Na kraju razgovora za Sputnjik naš sagovornik dodaje da vjerni narod, kao i do sada, samo treba da bude odlučan u odbrani svetinja, kao i da slijedi uputstva crkvenih velikodostojnika.

  „Masovnost, smirenost, strpljenje i nenasilni otpor moraju biti izraženi kao i ranije. Litije su pokazale da je slobodan narod u ogromnoj, makar dvotrećinskoj većini, a takve većine se ne mogu nadvladati bilo kakvim zastrašivanjem, prijetnjama i nasiljem", zaključuje Vukićević.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  ne damo svetinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga