17:10 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  73140
  Pratite nas

  Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska ima pravo da promeni status crkve Aja Sofija u Istanbulu i da je pretvori u džamiju bez obzira na mišljenje drugih država.

  „To nije međunarodna tema. Aja Sofija je postala osmansko vlasništvo i bila je u upotrebi kao džamija.To je pitanje našeg suvereniteta. Objekat je na listi nasleđa Uneskoa, njegovo očuvanje je jedna stvar, a status nešto sasvim drugo.U dokumentu Uneskoa se ne pominje upotreba Aja Sofije“, rekao je Čavušoglu za TV stanicu NTV.

  Prema mišljenju Čavušoglua o tome ne treba da se vode bilo kakve diskusije na međunarodnom nivou a odluku o tome doneće Državni savet Turske. 

  On se osvrnuo i na kritike koje su stigle iz Atine. Naime, grčko Ministarstvo spoljnih poslova je osudilo čitanje Kurana u Aja Sofiji na danas kada je obeležena godišnjica pada Konstantinopolja i ocenilo je to kao pokušaj Ankare da promeni status crkve, koja je i muzej.

  Grčka je poslednja država koja može da nam drži lekcije. U Solunu ni do dana danšnjeg nema džamije koja je otvorena za vernike“, istakao je šef turske diplomatije.

  Iz muzeja opet u džamiju?

  Poslednje vreme opet je aktualizovana priča o ponovnom pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je to još prošle godine.

  Na godišnjicu pada Konstantinopolja 29. maja u Aja Sofiji je održana muslimanska molitva u kojoj je učestvovao i Erdogan preko video-veze. Ovaj događaj je izazvao veliki odjek u svetu. Došlo je do žestoke diplomatske svađe između Grčke i Turske. Tom prilikom Erdogan je poručio vlastima Turske da pripreme pretvaranje sabora u džamiju. 

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Grčka, džamija, Aja Sofija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga