06:05 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (777)
  31854
  Pratite nas

  Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kaže da je ponuda Vlade Crne Gore Mitropoliji da se primena Zakona o slobodi veroispovesti obustavi neiskrena i neodrživa i da će litije biti nastavljene.

  On je, komentarišući izjavu crnogorskog premijera Duška Markovića o tome šta je nuđeno SPC, rekao  za Sputnjik da je bolje da Marković nije ni pominjao taj razgovor, jer je ponuda koju su on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović izneli predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske "neiskrena i neodrživa".

  "Sastanak o kome je danas govorio Marković je protekao je u atmosferi koja je bila neprimerena i crkva upravo zbog toga nije htela da izlazi u javnost sa detaljima sastanka i zbog same teme razgovora", rekao je Perović, dodajući da je ono o čemu je Marković govorio bilo tek  "na repu razgovora".

  Otac Gojko je precizirao da je na sastanku održanom pre nekoliko dana vlast ponudila crkvi da se primena zakona odloži dok se o njemu ne izjasni Ustavni sud Crne Gore i Sud u Strazburu. 

  "Marković bi morao da zna Ustavni sud nema nikakav rok za odlučivanje, da izvršna vlast ne može pominjati eventualnu odluku Ustavnog suda kao element nekih dogovora jer je sudska vlast valjda odvojena i ne može da radi pod pritiskom ni pod diktatom nikoga. Tu imamo neizvesnu pravnu situaciju. A kad je u pitanju Sud u Strazburu, on odlučuje samo kad zakon krene u primenu tako da je ta ponuda kontradiktorna", naglasio je otac Gojko.

  Takođe je naveo da je zloupotreba i dezinformacije javnosti kada se kaže da je crkva najavom litija ugrozila pregovore.

  "Pregovori su ugroženi samim tim što Vlada već primenjuje ovaj zakon", poručio je otac Gojko.

  Na pitanje kako će litije u nedelju biti organizovane, on je kazao da pošto su litije izraz građanskog prava na manifestaciju mišljenja i prava na versko okupljanje, one bi u jednoj normalnoj državi trebalo da se odvijaju neometano.

  "Što se tiče prijava, konkretno za ovu nedelju, mnoge litije nisu blagovremeno prijavljene i trebalo je po proceduri da se to uradi još u utorak. Ali to ništa ne menja. Mi ćemo tamo gde litije nisu prijavljene i odobrene održati molebane pri hramovima“, rekao je Perović i dodao da „nije bitna toliko forma koliko to da je narod ponovo na okupu i da smo svi zajedno u molitvi".

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (777)
  Tagovi:
  ne damo svetinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga