02:36 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 655
  Pratite nas

  Aktuelna hapšenja sveštenstva i podnošenja krivičnih prijava protiv njih treba posmatrati kao deo aktivne kampanje i uključenosti mnogih državnih organa u borbu protiv crkve, ocjenjuje za Sputnjik opunomoćeni advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić.

  Takve aktivnosti državnih crnogorskih organa, kako dodaje, treba tumačiti u skladu sa odlukama da se ruše objekti Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali i u skladu sa politikom Vlade da se vrši nezakonita i neustavna preuknjižba i otimanje crkvenih hramova i drugih nepokretnosti.

  „Apsolutno se radi o nezakonitim politički motivisanim odlukama, sa ciljem da se fizički odstrane sveštenici i parosi nadležnih parohija i crkvenih opština, kako bi se slomio duh naroda koji potpuno opravdano i zakonito dozvoljeno protestuje protiv neustavnog i vandalskog pokušaja otimanja svetinja koje pripadaju kanonskoj pravoslavnoj crkvi“, tvrdi Kavarić.

  Na pitanje kakva je dalja procedura nakon hapšenja sveštenika, advokat Kavarić je pojasnio da policijsko zadržavanje može trajati do 6 sati za prikupljanje potrebnih obavještenja i do 24 sata ukupno od lišenja slobode, kada su zadržane sveštenike dužni privesti prema nadležnom tužiocu, koji treba da odluči o eventualnom produženju zadržavanja ili o puštanju na slobodu.

  „Nadležni tužilac odlučuje o produženju zadržavanja do 72 časa od časa lišenja slobode, a nakon toga slijedi ili ukidanje zadržavanja, ili privođenje sudiji za istragu, koji može produžiti pritvor do 30 dana“, pojasnio je Kavarić.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  ne damo svetinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga