02:48 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 041
  Pratite nas

  Vladajuća crnogorska Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića oglasila se danas povodom dešavanja u Budvi, navodeći da „predvodnička uloga sveštenika SPC u nasilnim protestima i pobunama“ u tom gradu pokazuje da ta verska zajednica „otvoreno pokazuje svoje namere da nelegalnim načinom, sa ulice, pokuša da smeni legitimnu državnu vlast“.

  DPS jučerašnju podršku sveštenstva SPC predsedniku opštine Budva ocenjuje kao besmislenu.

  ​„Jučerašnje nemušto objašnjenje budvanskog sveštenika, da oni svojim prisustvom zapravo daju podršku predsedniku crkvene opštine Marku Careviću, nesuvislo je i besmisleno. Jer niko ne osporava Carevićev legitimitet na crkvenoj poziciji, već je on, saglasno većinskoj volji odbornika lokalne skupštine, smenjen sa položaja predsednika Opštine Budva. To što SPC smatra, da Careviću crkvena funkcija daje za pravo, da suprotno volji odbornika, i dalje bude i predsednik opštine, pokazuje da oni žive u zabludi da je Crna Gora teokratska država i da se saglasno toj pogrešnoj pretpostavci i njeno sveštenstvo nakaradno ophodi prema državnim institucijama, zakonima i Ustavu“, kaže se u saopštenju.

  Iz DPS-a postavljaju pitanje u kakvoj su vezi smena vlasti u Budvi i Zakon o slobodi veroispovesti.

  „Imajuću u vidu veoma učestale i isto toliko neubedljive izjave Mitropolita i njegovih saradnika, da je predmet spora Crkve sa državom isključivo Zakon o slobodi veroispovesti, postavlja se logično pitanje: u kakvoj su tačno korelaciji smena vlasti u Budvi i spomenuti zakon? Ona naravno ne postoji, nego su sveštenici SPC krenuli u otvorenu pobunu i rušenje legitimne vlasti, manipulišući ‘vernim narodom’. Što pre shvate da će im te ‘molitve’ ostati neuslišene, i da će se morati povinovati ovozemaljskim zakonima, biće bolje za sve“, navodi DPS.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Budva, DPS, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga