20:14 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 241
  Pratite nas

  Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je uprava crnogorske policije sinoć radikalno prekršila obavezujuće zakonske propise jer nije obezbeđivala saobraćaj za vreme trajanja litija po blagovremeno dostavljenim putanjama.

  „Još je strašnije što je takvim nezakonitim postupanjem, koje je prethodno javno najavio direktor Uprave policije Veselin Veljović, ugrožena bezbednost prvenstveno dece, a potom i više desetina hiljada mirnih građana, koji od svojih usta i od usta svoje dece odvajaju sredstva za finansiranje policije i drugih državnih organa“, ističe se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

  Mitropolija ukazuje da je u litiji primećen znatan broj policijskih službenika u civilu, konstatujući da je time „još upitnija nezakonita odluka Veselina Veljovića“.

  „Litija kao javno okupljanje vernog naroda i građana nije zabranjena rešenjem Uprave policije, a Mitropolija je u svemu ispoštovala Ustav Crne Gore, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama. Nije na direktoru Uprave policije da putem medijskih obraćanja samovlasno i usmeno određuje i faktički presuđuje šta jeste, a šta nije u skladu sa zakonskim propisima“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

  Nepotrebno je, imajući u vidu tumačenja sudova u Crnoj Gori, da se u Upravu policije pozivaju sveštenici i članovi Crkvenih opština radi davanja izjava o litijama kao mirnim i dozvoljenim okupljanjima građana, ističe se u saopštenju.

  Mitropolija podseća da su litije blagovremeno i uredno prijavljene Upravi policije u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama i da su one legalne i dozvoljene.

  „Pozivamo Ombudsmana Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Savet za građansku kontrolu rada policije da ispitaju ovaj nebivali slučaj ugrožavanja bezbednosti građana i o svemu obaviste javnost i nadležno tužilaštvo“.

  Mitropolija je, takođe, zahvalila svim vernicima i učesnicima litija, a posebno učesnicima u saobraćaju, koji su sinoć u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore pokazali „izuzetnu ličnu odgovornost i najviši nivo saobraćajne kulture“.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  policija, Litije u Crnoj Gori, Mitropolija crnogorsko-primorska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga